x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama: "Vom face tot ce este nevoie pentru a împiedica Iranul să construiască arme nucleare"

Barack Obama: "Vom face tot ce este nevoie pentru a împiedica Iranul să construiască arme nucleare"

25 Sep 2012   •   16:01
Barack Obama: "Vom face tot ce este nevoie pentru a împiedica Iranul să construiască arme nucleare"

Intr-unul dintre cele mai asteptate discursuri care au avut loc marti, in timpul Adunarii Generale a ONU, care se desfasoara la New York, presedintele american, Barack Obama, a declarat ca "SUA vor face tot ce este nevoie pentru a impiedica Iranul sa construiasca arme nucleare".

Obama si-a inceput discursul aducandu-i un omagiu ambasadorului american in Libia, ucis recent, si a provocat ONU sa considere ca "viitorul nostru este determinat de oameni precum Christopher Stevens, nu de ucigasii acestuia".

Cu sase saptamani inaintea alegerilor prezidentiale, Obama a evitat sa adopte o pozitie radicala la adresa Iranului si Siriei, limitandu-se la a spune SUA se bucura de sprijinul unei "coalitii" care se opune, la randu-i, inarmarii nucleare a Iranului.

Seful de la Casa Alba a evitat insa sa se ralieze pozitiei Israelului, care prin vocea premierului Netanyahu a cerut ONU, si in mod deosebit, SUA, sa adopte un ultimatum la adresa Teheranului.

De altfel, presedintele ONU, Ban Ki Moon, a cerut celor doua tari sa isi tempereze atitudinea, dupa ce definitia data de presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a catalogat Israelul drept un "regim fals", provocand iesirea din sala a ambasadorului acestei tari la ONU, Ron Prosor.

Revenind la discursul sefului de la Casa Alba, acesta a catalogat ca "dezgustator" filmul anti-Islam care a provocat violentele reactii ale lumii musulmane si a reiterat pozitia Washingtonului referitoare la Siria, spunand ca Bashar al-Assad trebuie sa plece de la putere", dupa ce anterior, Ban Ki Moon catalogase acest conflict intern drept "o calamitate locale cu ramificatii globale".

×