x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barroso: Europa "nu poate întoarce capul" în faţa unor tragedii precum cea din Lampedusa

Barroso: Europa "nu poate întoarce capul" în faţa unor tragedii precum cea din Lampedusa

de Mediafax    |    09 Oct 2013   •   18:03
Barroso: Europa "nu poate întoarce capul" în faţa unor tragedii precum cea din Lampedusa

Europa "nu poate întoarce capul" în cazul unor tragedii ale imigranţilor precum cea din Lampedusa, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, aflat în vizită pe mica insulă italiană, relatează AFP.

"Europa este alături de locuitorii din Lampedusa. Problema uneia dintre ţările noastre, ca Italia, trebuie considerată ca o problemă a întregii Europe. Europa nu poate întoarce capul", a declarat Barroso, la Lampedusa, în cursul unei conferinţe de presă comune cu şeful Guvernului italian Enrico Letta.

"Comisia Europeană este convinsă şi noi credem ferm că Uniunea Europeană nu poate accepta ca mii de persoane să moară la frontierele sale. Provocările pe care Lampedusa şi Italia le înfruntă sunt provocări europene", a continuat Barroso.

"Imaginile cu sute de sicrie vor rămâne pentru totdeauna în amintirea mea, este imposibil de uitat", a continuat el, calificând drama o "tragedie fără precedent, care s-a produs la porţile Europei".

"În Europa, acest gen de evenimente nu ar trebui să se producă, trebuie eforturi suplimentare, (...) o mai mare cooperare între toate statele membre", a spus el.

Barroso, care a fost însoţit la Lampedusa de comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, a anunţat că UE va acorda 30 de milioane de euro suplimentari Italiei pentru a gestiona fluxurile migratorii, "chiar dacă ştim că trebuie făcut mai mult".

Barroso şi Letta, însoţiţi de Malmström şi Angelino Alfano, vicepremier italian şi ministru de Interne, au vizitat centrul de primire de la Lampedusa, s-au întâlnit cu refugiaţi şi supravieţuitori ai tragediei de joi şi s-au recules în faţa trupurilor neînsufleţite ale victimelor naufragiului.

Până acum, aproape 300 de cadavre au fost recuperate de către autorităţile italiene, care se tem ca bilanţul să nu ajungă la 390 de victime. 

×
Subiecte în articol: lampedusa