x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BCE: Rezultatele alegerilor din Marea Britanie elimină incertitudinea privind Brexitul

BCE: Rezultatele alegerilor din Marea Britanie elimină incertitudinea privind Brexitul

13 Dec 2019   •   12:01
BCE: Rezultatele alegerilor din Marea Britanie elimină incertitudinea privind Brexitul
Sursa foto: observator.tv

Rezultatele alegerilor din Marea Britanie sunt pozitive pe termen scurt, deoarece elimină incertitudinile privind procesul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, a afirmat Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson şi-a reiterat promisiunea de a realiza Brexitul la 31 ianuarie, în urma victoriei zdrobitoare obţinute de Partidul Conservator la alegerile legislative anticipate de joi. După trei ani de dezacorduri, "voi pune capăt acestor absurdităţi şi vom face Brexitul la timp până la 31 ianuarie, fără 'dacă', fără 'dar', fără 'poate'", a declarat Johnson, în faţa susţinătorilor săi la Londra.

Vineri dimineaţa, lira sterlină s-a apreciat semnificativ, ajungând la cel mai ridicat nivel din mai 2018 faţă de dolar şi din iulie 2016 faţă de euro.

Încetinirea zonei euro a depăşit momentul critic, pe fondul semnelor de stabilizare a economiei regiunii, în condiţiile în care scenariul unui Brexit dezordonat sau al unui război comercial între China şi SUA nu s-a materializat, a adăugat De Guindos.
Declaraţiile lui vin după ce preşedintele BCE, Christine Lagarde, a estimat că economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,1% în 2020, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât estima banca central[ în septembrie, după care va accelera la 1,4% în 2021 şi 2022.

"Riscurile din jurul perspectivelor de creştere în zona euro, care au legătură cu factorii geopolitici, creşterea protecţionismului şi vulnerabilităţile de pe pieţele emergente rămân orientate în jos, dar au devenit mai puţin pronunţate", a declarat Christine Lagarde.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit