x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Beijingul cere Germaniei să sprijine reunificarea pașnică a Chinei cu Taiwanul

Beijingul cere Germaniei să sprijine reunificarea pașnică a Chinei cu Taiwanul

de Redacția Jurnalul    |    15 Apr 2023   •   17:20
Beijingul cere Germaniei să sprijine reunificarea pașnică a Chinei cu Taiwanul
Sursa foto: Hepta

Directorul Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din China, Wang Yi, „speră și crede” că Germania va sprijini „reunificarea pașnică” a Chinei cu Taiwanul, scrie Reuters.

„Pentru a menține stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, este necesar să ne opunem ferm activităților separatiste legate de independența Taiwanului””, a spus Wang, adăugând că „revenirea Taiwanului la China” a fost o componentă importantă a ordinii internaționale de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Declarațiile au fost făcute de acesta în cadrul unei întâlniri cu șefa diplomației germaen, Annalena Baerbock, care se află în vizită în China. El a amintit că Beijingul a susținut reunificarea Germaniei, și a venit ca o replică la afirmațiile anterioare ale acesteia, care a spus că orice încercare a Chinei de a controla Taiwanul ar fi inacceptabilă și ar avea repercusiuni grave pentru Europa. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a reluat remarcile sale.

Ministerul taiwanez de Externe a transmis că aprobă cu fermitate comentariile lui Baerbock.

„Ministerul de Externe mulțumește multor oficiali de nivel înalt din cadrul departamentelor executive din diferite țări, inclusiv din Germania, pentru solidaritatea lor cu Taiwanul”, a comunicat instituția. 

China nu exclude folosirea forței pentru a readuce insula sub controlul său. Guvernul președintelui taiwanez Tsai Ing-wen respingeînsă  poziția Chinei, afirmând că doar poporul taiwanez își poate decide viitorul. Totodată, conducerea independentă din Taiwan se bazează pe sprijinul Statelor Unite, care înarmează de mulți ani insula. 

Într-o schimbare față de politicile fostului cancelar al Germaniei, Angela Merkel, guvernul lui Olaf Scholz dezvoltă o nouă strategie privind China pentru a reduce dependența de superputerea economică asiatică, până acum o piață de export vitală pentru produsele germane.

Ministrul german al Educației, Bettina Stark-Watzinger, a vizitat Taiwanul luna trecută, o călătorie pe care China a denunțat-o ca fiind „josnică”.

China a organizat trei zile de exerciții militare începând cu 8 aprilie 2023 în jurul Taiwanului, inclusiv simulări de lovituri de precizie cu bombardiere și forțe de rachete, după ce Tsai s-a întors din Los Angeles, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, fapt ce a înfuriat Beijingul.

Totodată, membri din coaliția de guvernare de la Berlin nu sunt de acord cu afirmațiile Annalenei Baerbock despre Taiwan și vor să mențină relații comerciale bune cu China. 

De asemenea, Wang a declarat că China este dispusă să consolideze schimburile și comunicarea cu Germania pentru a spori înțelegerea reciprocă și să pregătească o nouă rundă de consultări guvernamentale sino-germane.

×