x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlinul comemorează 50 de ani de la construirea "Zidului Ruşinii"

Berlinul comemorează 50 de ani de la construirea "Zidului Ruşinii"

de Mediafax    |    13 Aug 2011   •   10:27
Berlinul comemorează 50 de ani de la construirea "Zidului Ruşinii"

In noaptea de sambata, 12 august, spre duminica, 13 august, liderul Germaniei de Est comuniste (RDG), Walter Ulbricht, dadea ordinul de lansare a "operatiunii Trandafirul".Peste zece mii de militari est-germani au fost desemnati sa inalte "un zid de protectie antifascist", o bariera care va putea limita exodul locuitorilor din RDG catre zonele ocupate de aliati si care ii va impiedica pe acestia sa fuga prin enclava capitalista care era Berlinul de Vest.

Peste 2,5 milioane de persoane au parasit deja RDG, cu 19 milioane de locuitori. Ascunsi in vehicule, sapand tuneluri sau sarind zidul, germanii din est vor continua prin toate mijloacele sa ajunga in Vest. Un numar de 136 dintre ei au murit la baza zidului, iar in total au murit 600 sau 700 de persoane, potrivit istoricilor, in incercarea de a fugi din regimul comunist.

La pranz, clopotele bisericilor vor bate si trenurile se vor opri in gari. Reteaua de metrou si trenurile regionale inca nu au ajuns la configurarea dinaintea Zidului, dupa 22 de ani de la caderea acestuia, in 1989.

×