x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlusconi, între Mussolini şi „regele” politicienilor italieni

Berlusconi, între Mussolini şi „regele” politicienilor italieni

de Sînziana Stancu    |    09 Noi 2011   •   21:00
Berlusconi, între Mussolini şi „regele” politicienilor italieni

Liderul 'dreptei' italiene vreme de 17 ani, premierul Silvio Berlusconi, a carui cariera politica parea sa nu se sfarseasca decat o data cu moartea sa, a suferit cea mai umilitoare infrangere din viata sa de politician marti, cand a ramas fara majoritate absoluta in Camera Deputatilor, tocmai dupa ce reusise sa treaca prin Parlament noile masuri economice promise Uniunii Europene. Cel supranumit si 'regele' politicienilor italieni, dar al carui nivel de popularitate s-a prabusit acum la un minim 'istoric', de 22%, a anuntat de data aceasta ca va demisiona dupa ce Parlamentul italian va adopta aceste masuri economice, adica pana la sfarsitul acestei luni.

Il Cavaliere, vazut de multi ca fiind un politician cu totul si cu totul atipic, de la felul de-a jongla pur si simplu cu chestiunile politice si pana la scandalurile sexuale si cele de coruptie de care a fost acuzat, se pare ca s-a resemnat acum.

Presei italiene care a scris despre ele si bune, dar mai ales si rele i-a facut destainuiri despre sentimentele care il incearca dupa toate acestea. 'Citesc o carte despre scrisorile lui Mussolini catre amanta sa, Claretta, el a zis la un moment dat: «Dar nu intelegi ca nu contez deloc, pot face doar recomandari». Iata, ma simt in aceeasi situatie (...) Bineinteles, nu sunt un dictator, chiar daca ati scris acest lucru ani la rand. Dar vreau sa spun ca ei sunt parintii Constitutiei noastre, care, tocmai de teama ca istoria sa nu se repete, au slabit Executivul in mod excesiv(...) Sunt obosit pentru ca nu am reusit sa dictez linia si nu am putut face politica asa cum as fi vrut. Ma simt mai puternic ca cetatean liber decat ca presedinte al Consiliului', a destainuit el cotidianului La Stampa intr-un inteviu publicat ieri.

La 75 de ani, pe care i-a implinit in data de 29 septembrie, Berlusconi se poate lauda si cu o biografie bo­ga­ta. Nascut intr-o familie mic-bur­ghe­za din Milano, el a mostenit simtul as­cutit pentru afaceri de la tatal sau, care era angajat al unei banci. Inca din adolescenta, Berlusconi facea bani din imprumuturile pe care le acorda colegilor sai de clasa. Se vede in el tanarul inteligent si cu ima­gi­natie, care nu se sfieste sa lucreze, la inceput, ca animator in cluburi de noapte si pe nave de croaziera, cantand si spunand bancuri. La sfarsitul anilor ’50, este vanzator de aspiratoare, iar in 1961 isi ia licenta in Drept, apoi, cu bani imprumutati de la banca tatalui sau, infiinteaza 'Santierele milaneze reunite'.

Se lanseaza astfel in imobiliare si are o ascensiune fulminanta, ce a ridicat uneori semne de intrebare privind legalitatea afacerilor si provenienta fondurilor banesti. Dar intotdeauna Berlusconi a scos-o la capat fara prea multe explicatii. Holdingul sau de familie, Fininvest, include numeroase societati, intre care si trei posturi de televiziune, clubul AC Milan si cateva edituri, ceea ce i-a permis lui Berlusconi sa fie, timp de zece ani, cel mai bogat om din Italia. In 1994, ?Il Cavaliere?, titlu onorific decernat de presedinte ca recunoastere a eforturilor sale, se lan­seaza in politica.

In cateva sap­ta­mani, el pune pe picioare Forza Italia (Hai, Italia!), un partid format in mod esential din cadre de la Fininvest. Se aliaza cu neofascistii din Miscarea Sociala Italiana (MSI) a lui Gianfranco Fini si populistii din Liga Nordului a lui Umberto Bossi si castiga alegerile, in aprilie 1994. Abandonat de Liga, Guvernul sau se prabuseste dupa sapte luni. In 2001, este din nou premier, pana in2006. Dupa doi ani, in 2008, Berlusconi este a treia oara premier, dar in curand isi va lua adio de la acest fotoliu.

Obsedat de el insusi si de propria sa imagine
Berlu este mai mult scund decat inalt, si nici nu poate fi numit 'o frumusete' masculina sau un tip 'macho'. Este in schimb foarte atent cu felul in care arata si stie sa se faca placut celorlalti, mai ales femeilor. Cuceririle tehnicilor cosmetice au prins la el mai ceva decat la sexul feminin. Este mereu bronzat, si-a facut implant capilar, si-a retusat pleoapele, isi vopseste parul si isi 'intinde' fata cu botox.
Atractia fata de femei tinere si frumoase, inclusiv prostituate, l-a bagat in bucluc in 2009, cand cea de-a doua sa sotie nu i-a mai rabdat 'derapajele' conjugale despre care incepuse sa scrie toata presa si a divortat de el.

Si, cum un necaz nu vine niciodata singur, a urmat un proces pentru relatii cu o minora si abuz de putere pentru a o elibera, in toamna lui 2010, pe tanara marocana 'Ruby', care participase la 'celebrele' sale petreceri, supranumite 'bunga-bunga'. Dupa ce i s-a facut rau, in noiembrie 2006, i s-a instalat un stimulator cardiac, in Statele Unite. In 1997 a fost operat de cancer la prostata. Una peste alta, se poate spune ca Il Cavaliere a trait pana acum o viata implinita. Se bucura si de cei cinci copii ai sai proveniti din doua casatorii, precum si de mai multi nepoti.

×
Subiecte în articol: externe Silvio Berlusconi demisie