x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlusconi joacă şi câştigă

Berlusconi joacă şi câştigă

de Sînziana Stancu    |    30 Sep 2010   •   00:00

Cu popularitatea în cădere liberă de mai multă vreme, premierul italian a jucat puţin teatru politic, "amanetându-şi" actualul mandat la Camera Deputaţilor, pentru un vot de încredere.

Ieri seară (miercuri, n.r.), Berlu îşi atinsese ţinta, obţinând votul mult-dorit cu care, de-acum încolo, va închide mai uşor gura criticilor săi. Parlamentarii de dreapta, apropiaţi lui Gianfranco Fini (preşedintele Camerei Deputaţilor) care au plecat din partidul său, au fost cei care au contribuit cel mai mult la victoria lui Berlusconi.
Astfel, coaliţia de centru-dreapta a primului ministru italian a supravieţuit, după ce grupul respectiv de parlamentari s-a decis să susţină programul unei reforme în cinci puncte propusă de premier, scrie BBC online.
"Votăm încrederea", a anunţat, la un moment dat, Benedetto Della Vedova, unul dintre apropiaţii lui Gianfranco Fini, fostul aliat al premierului. Cu sprijinul a 34 de deputaţi susţinători ai lui Fini, guvernul lui Berlusconi a trecut confortabil votul de încredere, cu 342 de voturi pentru, 275 contra şi trei abţineri. Avea nevoie de o majoritate absolută de minimum 316 voturi.

DISCURSUL ÎMPĂCIUITOR
Berlusconi şi-a jucat bine cartea. Pe ultima sută de metri, miercuri, spre prânz, el a ţinut un discurs împăciuitor în faţa deputaţilor, lansând un apel "tuturor moderaţilor şi reformatorilor", inclusiv celor din opoziţie, pentru "coeziune naţională" şi pentru "colaborare" la propăşirea reformelor pe care le propusese. Planul său cuprinde, în principiu, o reformă în justiţie, creşterea autonomiei fiscale a regiunilor, lupta împotriva crimei organizate şi a imigraţiei clandestine şi mai mult sprijin pentru regiunile sărace din sudul ţării. La finalul discursului său, care a durat o oră, Berlusconi s-a arătat neobişnuit de conciliant, calificând dezbaterea în rândul majorităţii ca fiind "necesară şi legitimă" şi estimând că "nu poate exista democraţie şi un bun guvern fără un parlament liber şi puternic". Astfel, el i-a dat un răspuns indirect lui Fini, care îl acuzase că nu respectă rolul pe care îl au diferitele instituţii ale statului. Discursul de "spăşire" l-a convins, se pare, chiar şi pe Fini, care, la sfârşit, s-a arătat dispus să îl susţină pe "noul" Berlusconi.
Până şi opoziţia a dat crezare caracterului unificator al discursului premierului, după săptămâni întregi de acuze şi invective între cei doi foşti aliaţi. Analiştii politici estimează că, prin votul de încredere de miercuri, Berlusconi pare să-şi fi asigurat totuşi continuarea mandatului de premier, pe care şi-l va încheia în 2013.
Cu toate acestea, Umberto Bossi (Liga Nordului), principalul partener de coaliţie a lui Berlusconi, a afirmat că ar fi fost mai bine dacă premierul ar fi fost forţat să convoace alegeri anticipate. "E bine să mergi în viaţă pe strada principală, iar această stradă înseamnă tocmai alegerile (...) dar premierul nu le doreşte şi de aceea ne am ajuns aici." Sâmbătă este prevăzută o zi "Nu, Berlusconi!", cu un marş al opoziţiei, pe străzile Romei.

×
Subiecte în articol: externe