x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bernie Sanders, două victorii categorice în faţa lui Hillary Clinton

Bernie Sanders, două victorii categorice în faţa lui Hillary Clinton

27 Mar 2016   •   11:00
Bernie Sanders, două victorii categorice în faţa lui Hillary Clinton

Candidatul democrat Bernie Sanders a câştigat detaşat, sâmbătă, lupta pentru nominalizare în două state, Alaska şi Washington, iar duminică este pe cale să câştige o nouă bătălie, apropiindu-se astfel de Hillay Clinton, favorită pentru nominalizarea la prezidenţialele din toamnă, anunţă Reuters.

Potrivit rezultatelor caucusurilor din cele două state, difuzate de CNN, după numărare a 90% din voturi, Bernie Sanders ar fi obţinut 72% în Washington, faţă de 28% pentru Hillary Clinton, în timp ce în Alaska scorul a fost de 80% la 20%.  

Un alt caucus este în desfăşurare în statul Hawai, iar presa americană estimează că tot Sanders va ieşi victorios. Cele două state, Hawai si Alaska, notează CNN, îi aduc senatorului democrat un număr relativ mic de delegaţi: 25 şi, respectiv, 16.

După anunţarea rezultatelor, Bernie Sanders a ţinut să le mulţumească susţinătorilor pentru victoria pe care a catalogat-o drept răsunătoare. "Am ştiut că situaţia se va îmbunătăţi pe măsură ce mergem spre vest. E greu pentru cineva să nu recunoască faptul că acum e momentul nostru".

Înaintea confruntărilor de sâmbătă, Hillary Clinton avea un avans de aproximativ 300 de candiaţi în cursa pentru cele 2.382 de voturi ce atrag nominalizarea prezidenţială la Convenţia Democrată din iulie. Dacă se ia în calcul şi susţinerea din partea aşa-numiţilor super delegaţi, adică şefii partidului, fostul secretar de stat conduce cursa în faţa rivalului ei cu 1.690 la 946, notează Reuters. În aceste condiţii, Bernie Sanders, senator de Vermont, are nevoie să câştige câte două treimi din numărul delegaţilor la următoarele caucasuri pentru a o ajunge pe Hillary Clinton.

"Aceste victorii îl vor ajuta să strângă mai multe fonduri de campanie în următoarele săptămâni, însă nu cred că se va schimba ecuaţia pe ansamblu," a declarat pentru Reuters strategul democrat Jim Manley, susţinător al lui Clinton.

Următoarele confruntări pentru nominalizare în tabăra democrată au loc în New York pe 19 aprilie şi apoi pe 26 aprilie, într-un grup de cinci state din nord-est, între care cel mai important este Pennsylvania.

În tabăra republicană, în care favorit este miliardarul Donald Trump, urmat de senatorul de Texas Ted Cruz şi de guvernatorul din Ohio John Kasich, nu au fost confruntări electorale în acest weekend.

Sursa: news.ro

×
Subiecte în articol: bernie sanders