x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Când s-a răzgândit brusc Biden cu privire la alegerile din SUA și ce cred liderii lumii despre anunțul său

Când s-a răzgândit brusc Biden cu privire la alegerile din SUA și ce cred liderii lumii despre anunțul său

de Redacția Jurnalul    |    22 Iul 2024   •   00:05
Când s-a răzgândit brusc Biden cu privire la alegerile din SUA și ce cred liderii lumii despre anunțul său
Sursa foto: Hepta

Președintele Joe Biden plănuise, sâmbătă seară, să rămână în cursa prezidențială din 2024, dar duminică după-amiază a anunțat că se retrage, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune, citat de Reuters.

Decizia a luat prin surprindere mulți membri ai personalului de la Casa Albă. Ei și-au exprimat șocul că președintele a făcut anunțul în timp ce se recupera de COVID-19 la domiciliul său din Rehoboth Beach, Delaware.

Un sondaj Reuters/Ipsos, publicat la 28 iunie, arăta că, cu mai puțin de cinci luni înainte de alegerile din 5 noiembrie, electoratul era împărțit atât în ceea ce privește abordarea lui Biden, cât și a lui Trump asupra problemelor pe care respondenții le considerau principalele două probleme cu care se confruntă națiunea.

Rata de aprobare a lui Biden, măsurată pentru toți respondenții din sondaj, a crescut la 37%, de la 36% în mai, când a atins cel mai scăzut nivel al președinției sale.

La acea vreme, mulți democrați se temeau că Biden ar putea fi afectat de îngrijorarea alegătorilor cu privire la vârsta sa - la 81 de ani, este cel mai în vârstă președinte al SUA care a deținut această funcție - și de dezaprobarea în cadrul partidului său a sprijinului său pentru războiul Israelului împotriva Hamas.

Liderii internaționali se pronunță cu privire la retragerea lui Biden din cursa prezidențială

 Liderii din întreaga lume au reacționat la decizia președintelui american Joe Biden de a renunța la cursa prezidențială.

Printre aceștia se numără:

Israel: Președintele Isaac Herzog i-a mulțumit lui Biden pentru „prietenia și sprijinul său constant pentru poporul israelian” și l-a descris drept un „adevărat aliat al poporului evreu” într-o postare pe X.

Polonia: Prim-ministrul Donald Tusk a scris pe X că Biden a luat decizii dificile „datorită cărora Polonia, America și lumea sunt mai sigure, iar democrația mai puternică. Știu că ați fost condus de aceleași motivații atunci când v-ați anunțat decizia finală. Probabil cea mai dificilă”.

Irlanda: Micheál Martin, ministrul de externe al Irlandei, a declarat că a aflat vestea „atât cu tristețe, cât și cu admirație”, descriindu-l pe Biden drept un „prieten de nădejde al Irlandei” într-o postare pe X.

Martin a declarat că președintele a oferit „un sprijin neprețuit pentru pace și prosperitate pe această insulă” și i-a urat toate cele bune, potrivit CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: biden răzgîndit candidatura