x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden speră la o încetare a focului în câteva zile în Gaza

Biden speră la o încetare a focului în câteva zile în Gaza

de Redacția Jurnalul    |    27 Feb 2024   •   10:15
Biden speră la o încetare a focului în câteva zile în Gaza
Sursa foto: Hepta

Președintele SUA Joe Biden a declarat că speră ca încetarea focului în conflictul dintre Israel și Hamas din Gaza se va întâmpla lunea viitoare, în timp ce părțile beligerante păreau să se apropie de un acord în timpul negocierilor din Qatar, care au ca scop și medierea eliberării ostaticilor.

Prezența ambelor părți la așa-numitele discuții de proximitate - întâlniri separate cu mediatorii, dar în același oraș - a sugerat că negocierile au avansat mai mult decât oricând de la un mare impuls la începutul lunii februarie, când Israelul a respins o contraofertă a Hamas pentru un armistițiu de patru luni și jumătate, scrie Reuters.

Biden a declarat că speră că o încetare a focului va începe în câteva zile.

„Ei bine, sper că până la începutul weekend-ului, până la sfârșitul weekend-ului”, a spus el, când a fost întrebat când se așteaptă să înceapă încetarea focului.

„Consilierul meu pe probleme de securitate națională îmi spune că suntem aproape. Suntem aproape. Nu am terminat încă. Speranța mea este ca până lunea viitoare să avem o încetare a focului”, a declarat Biden reporterilor în timpul unei vizite la New York.

Un oficial american a declarat că negociatorii americani au făcut presiuni mari pentru a obține un acord de pauză pentru ostatici până la începutul Ramadanului, pe 10 martie, iar înalți oficiali americani au lucrat la această problemă săptămâna trecută. Optimismul părea să se nască în urma întâlnirilor dintre israelieni și qatarezi, a spus oficialul.

În public, Israelul și Hamas au continuat să adopte poziții foarte îndepărtate cu privire la un posibil armistițiu, în timp ce se învinuiau reciproc pentru întârzieri.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: biden incetare foc gaza