x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden nu vede consecințe majore în a-l numi pe Xi "dictator"

Biden nu vede consecințe majore în a-l numi pe Xi "dictator"

de Redacția Jurnalul    |    23 Iun 2023   •   12:15
Biden nu vede consecințe majore în a-l numi pe Xi "dictator"

Președintele Joe Biden a declarat că recentele comentarii în care l-a numit pe președintele chinez Xi Jinping "dictator" nu vor afecta în mod semnificativ progresele diplomatice dintre Statele Unite și China. Anterior, ambasada chineză a protestat.

Președintele Joe Biden a afirmat că relațiile diplomatice recente între Statele Unite și China nu vor fi compromise de reacțiile de respingere la faptul că l-a numit pe președintele chinez Xi Jinping "dictator".

În timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, Biden a respins ideea că afirmațiile sale ar fi dăunătoare pentru relațiile bilaterale și le-a catalogat drept "un incident care a provocat o anumită confuzie", conform nbcnews.

Biden a declarat: "Nu cred că a avut vreo consecință reală". El a adăugat că se așteaptă să se întâlnească cu Xi "în viitorul apropiat", sugerând astfel că relațiile dintre cele două țări nu vor fi afectate în mod semnificativ de această controversă.

Ambasada Chinei a reacționat puternic la afirmațiile lui Biden.

Ambasadorul Xie Feng a făcut "proteste puternice" în fața unor oficiali de la Casa Albă și de la Departamentul de Stat. Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze a descris comentariile drept "eronate, absurde și iresponsabile", avertizând că guvernul chinez nu va accepta provocări politice la adresa liderului său suprem și va răspunde în mod hotărât.

Comentariile lui Biden în care îl numea pe Xi "dictator" au fost făcute în timpul unei strângeri de fonduri pentru campanie în California. Biden a sugerat că liderul chinez a fost jenat pentru că nu știa despre un presupus balon spion chinezesc care a traversat SUA în februarie.

"Motivul pentru care Xi Jinping s-a supărat foarte tare în ceea ce privește momentul în care am doborât acel balon cu cutii pline de echipament de spionaj este că nu știa că era acolo", a spus Biden. "Asta este o mare jenă pentru dictatori, când nu știu ce se întâmplă".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Xi Jinping Joe Biden