Bielorușii se numără printre luptătorii străini care au răspuns apelului președintelui Volodimir Zelenski de a se alătura Legiunii Internaționale pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei. Numeroși voluntari din Belarus văd în acest apel o șansă imensă de a scăpa de propriul regim, într-un conflict considerat de mulți o confruntare între dictatură și libertate.
Miză ridicată
Pentru bieloruși, care îi consideră pe ucraineni un popor frate, miza este mare. Trupele rusești au folosit teritoriul bielorus pentru a invada Ucraina la începutul războiului, iar Lukașenko l-a susținut în mod public pe vechiul său aliat, președintele Vladimir Putin, pe care l-a descris drept „fratele mai mare”.
Rusia, la rândul său, a pompat miliarde de dolari pentru a consolida economia de tip sovietic, controlată de stat, a lui Lukașenko, cu energie ieftină și împrumuturi.
Slăbirea lui Putin, consideră voluntarii din Belarus, ar amenința serios și poziția lui Lukașenko, care se află la putere din 1994, creând o deschidere pentru răsturnarea regimului său dictatorial și pentru o schimbare democratică a națiunii ce numără aproape 10 milioane de locuitori.
Baza opoziției bieloruse este Polonia, poarta de intrare a ajutoarelor militare occidentale pentru Kiev, care se învecinează atât cu Belarus, cât și cu Ucraina. Polonia se transformase, de altfel, într-un refugiu pentru disidenții bieloruși prodemocrație, înainte de a deveni unul pentru refugiații de război ucraineni.
Unii dintre luptători se află deja în Polonia, iar alții trec doar pentru scurt timp, în tranzit, în drumul lor spre Ucraina. Numeroși voluntari au fugit din Belarus după ce au aflat că vor fi arestați deoarece l-au criticat pe Lukașenko, alții au avut de ales între a-și denunța colegii sau a fi încarcerați, iar câțiva au plecat, fiind siguri că forțele de securitate ale liderului de la Minsk le-au ucis membri de familie.
Ucraina, prima etapă a eliberării
„Ne dăm seama că eliberarea Belarusului este o călătorie lungă, iar aceasta începe în Ucraina.”, susține Vadim Prokopiev, om de afaceri în vârstă de 50 de ani, citat de AP. Bărbatul, care a condus o serie de restaurante în Minsk, a fugit din țară, după ce a aflat că va fi arestat, deoarece a spus în mod public că guvernul nu face suficient pentru micile afaceri.
„Când războiul din Ucraina se va termina, al nostru abia va începe. Este imposibil să eliberăm Belarus fără a alunga trupele fasciste ale lui Putin din Ucraina!”, spune Prokopiev.
El conduce o unitate numită „Pahonia”, care în ultima perioadă a antrenat recruți. AP l-a intervievat în timp ce acesta superviza un exercițiu militar. Voluntarii erau instruiți de un fost ofițer de poliție polonez, devenit între timp instructor privat de tir.
Prokopiev vrea ca oamenii lui să dobândească o experiență de luptă bogată și speră că, într-o zi, nu foarte îndepărtată, va apărea șansa unei schimbări democratice în Belarus. Va fi nevoie însă, spune Prokopiev, ca luptători ca el să fie pregătiți, iar membrii forțelor de securitate din Belarus să întoarcă armele împotriva lui Lukașenko.
Protestele masive de stradă față de rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, din Belarus, considerate la nivel internațional o mare fraudă electorală, au fost reprimate cu brutalitate, ceea ce îl face pe Prokopiev să creadă că nu este posibilă o „revoluție de catifea” în țara sa. „Puterea de la Lukașenko poate fi luată doar prin forță!”, afirmă el.
Înlăturarea liderului de la Minsk - obiectivul final
Și „Kastus Kalinouski”, o altă unitate pentru instruirea voluntarilor, numită după liderul unei insurecții antirusești din secolul al XIX-lea, pregătește oameni pe teritoriul polonez pentru luptele din Ucraina. Unitatea nu se află, oficial, în subordinea Legiunii Internaționale pentru Apărarea Ucrainei.
De teama unor represalii la adresa familiilor de acasă, mulți dintre membrii unității nu acordă interviuri mass-media internaționale. AP a reușit, însă, să stea de vorbă cu Ales, un tânăr de 19 ani, care locuiește în Polonia, începând de anul trecut.
El a fugit din Belarus, după ce serviciul de securitate al țării, încă numit KGB, l-a reținut și l-a forțat să denunțe un grup de rezistență anti-Lukașenko, într-o înregistrare video. I s-a spus că va fi încarcerat, dacă nu face ceea ce i se cere.
Îmbrăcat în negru, într-un hanorac cu glugă, el a recunoscut că a simțit o mare tensiune când a venit momentul să plece în Ucraina, scrie AP. La vremea respectivă, Ales nu avea nicio pregătire militară.
Tânărul mărturisește acum că va lupta nu doar pentru a ajuta Ucraina, „ci și pentru a face Belarusul independent”. Pentru el, este important, de asemenea, ca oamenii să realizeze că poporul bielorus este cu totul altceva decât guvernul Lukașenko.
Ales este conștient că participă la o misiune periculoasă, în condițiile în care mai mulți voluntari din unitatea „Kastus Kalinouski” au murit. Cu toate acestea, lupta în Ucraina poate părea mai puțin primejdioasă decât încercarea de a se opune lui Lukașenko acasă, unde mulți activiști se află în închisoare, în condiții dure.
Organizatorul recruților din „Kastus Kalinouski” este Pavel Kukhta, un tânăr de 24 de ani, care a luptat deja, în 2016, în regiunea ucraineană Donbas, suferind arsuri și pierzându-și cea mai mare parte a auzului la o ureche. Fără să ofere numărul exact al membrilor unității sale, el a descris-o ca fiind un regiment, ceea ce înseamnă că aceasta ar avea sute de membri.
Kukhta a precizat că fratele său vitreg a fost găsit mort prin spânzurare într-o zonă împădurită din afara Minskului, în 2020. Deși poliția a susținut că nu există dovezi de crimă, Kukhta este sigur că acesta a fost ucis, deoarece s-a alăturat protestelor anti-Lukașenko.
Cu toate acestea, tânărul insistă că sprijinul său pentru Ucraina în război nu are legătură cu răzbunarea, ci doar cu lupta pentru o schimbare democratică.
„Dacă Putin este învins, Lukașenko va fi învins!”, afirmă el.
„Când războiul din Ucraina se va termina, al nostru abia va începe. Este imposibil să eliberăm Belarus fără a alunga trupele fasciste ale lui Putin din Ucraina!”
Vadim Prokopiev, lider al unității „Pahonia”
Aleksander Lukaşenko a semnat legea ce prevede posibilitatea pedepsei cu moartea pentru tentativă de act terorist, în condiţiile în care, până acum, doar cei care au comis un astfel de act erau pasibili de execuţie. După ampla mişcare de contestare, din 2020, față de realegerea lui Lukaşenko, aflat la putere din 1994, numeroşi opozanţi au fost inculpaţi şi arestaţi pentru „tentativă sau pregătire de act terorist”.