x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanţul negru al lui 2010

Bilanţul negru al lui 2010

de Anca Aldea    |    03 Ian 2011   •   20:23

Catastrofele naturale din 2010 au luat viaţa a cel puţin 295.000 de oameni şi au provocat daune materiale în valoare de circa 130 de mi­liarde de dolari, se arată într-un studiu rea­lizat de compania germană de reasi­gurări Munich Re (Munchener Ruck). Calamităţile despre care se vorbeşte în raport sunt în special cutremure – ca acela din Haiti din ianuarie 2010, care a provocat moartea a 222.570 de oameni, şi cel din China din aprilie, în care 2.700 de persoane şi-au pierdut viaţa; precum şi incendii de pădure şi temperaturi extraordinar de ridicate – care în Rusia au ucis 56.000 de oameni.

Potrivit acestui studiu, bilanţul victimelor şi al daunelor materiale a fost „destul de mare faţă de media ultimilor trei decenii”. Cele mai „costisitoare” ca­tastrofe naturale s-au petrecut în Chile, unde inundaţiile din februa­rie anul trecut au provocat pagube de 30 de miliarde de dolari în Noua Zeelandă, unde seismul din septembrie a costat statul 3,7 mi­liarde de dolari, şi în Pakistan, unde inundaţiile care au ţinut din iulie până în septembrie au făcut daune materiale în valoare de aproximativ 9,5 miliarde de dolari. Nici Europa Occidentală nu a scăpat de nenorociri – în februarie, vesticii au fost loviţi de furtuna Xynthia, care a lăsat în urmă 65 de morţi şi daune de 6,1 miliarde de dolari. Obişnuite cu evenimentele meteo extreme, Statele Unite au înregistrat pagube de 4,7 miliarde de dolari din cauza tornadelor de anul trecut.

Munch Re, cea mai mare companie de reasigurări din lume, a contabilizat, în total, 950 de catastrofe naturale, care au avut loc anul trecut. Potrivit unor surse citate în raport, numărul acestor calamităţi derulate pe parcursul întregului an a fost „superior” mediei ultimilor 30 de ani (respectiv 615 calamităţi pe an). Mai mult decât atât, în studiu se mai arată că fenomenele extreme care au avut loc pe Terra în 2010 au provocat de patru ori mai multe victime decât media catastrofelor din perioada 1980 – prezent, respectiv 295.000 de morţi faţă de media de 66.000. Documentul vorbeşte şi despre cele mai costisitoare pagube materiale totale (130 de miliarde de dolari) înregistrate în ultimele trei decenii de catastrofele naturale (în medie 95 de miliarde de dolari).

×
Subiecte în articol: externe