x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blinken va încheia vizita sa în China și s-ar putea întâlni cu președintele Xi Jinping

Blinken va încheia vizita sa în China și s-ar putea întâlni cu președintele Xi Jinping

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2023   •   09:15
Blinken va încheia vizita sa în China și s-ar putea întâlni cu președintele Xi Jinping
Sursa foto: Hepta

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a întâlnit luni cu cel mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, la începutul celei de-a doua și ultima zi a vizitei sale la Beijing, menită a da asigurări că numeroasele dezacorduri dintre rivalii strategici nu degenerează în conflict, potrivit Reuters.

Cei doi înalți diplomați și-au strâns mâna pe covorul roșu de la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing, înainte de a merge într-o sală de întâlnire cu delegațiile Aceștia nu au făcut niciun comentariu în afară de schimbul de amabilități.

Toți ochii vor fi ațintiți asupra faptului dacă Blinken se va întâlni, de asemenea, cu președintele chinez Xi Jinping în cursul zilei de luni, un angajament despre care surse familiarizate cu această chestiune au declarat că este așteptat, dar care încă nu a fost confirmat de Departamentul de Stat.

Efectuând prima vizită în China a unui secretar de stat american în ultimii cinci ani, Blinken a avut duminică mai mult de 7 ore și jumătate de discuții „sincere” și „constructive” cu ministrul chinez de externe Qin Gang, deși nu au părut să facă progrese concrete în ceea ce privește disputele de amploare care includ Taiwanul, comerțul, drepturile omului și stoparea fluxului de materiale din China către Statele Unite, folosite în producția de fentanil.

Ambele părți și-au exprimat dorința de a stabiliza legăturile bilaterale, în ciuda a ceea ce un oficial american a numit diferențele „profunde” dintre ele, și au convenit ca Qin să viziteze Washingtonul pentru a continua conversația, deși nu a fost anunțată nicio dată.

„În ciuda așteptărilor foarte scăzute privind orice progrese făcute în timpul vizitei lui Blinken în China, există încă speranța că ambele părți pot menține „linia de jos” a relației”, a declarat luni tabloidul chinez de stat Global Times într-un editorial.

Duminică seara, în cadrul unei ședințe de informare a reporterilor, oficialii americani au declarat că nu își fac iluzii că problemele vor fi rezolvate cu câteva întâlniri, dar începerea conversațiilor a fost o realizare.

„Acesta va fi un proces de diplomație susținută", a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat, vorbind sub protecția anonimatului.

Călătoria lui Blinken, care a fost amânată în februarie după ce un presupus balon spion chinezesc a survolat spațiul aerian al SUA, este urmărită îndeaproape în întreaga lume, deoarece o deteriorare suplimentară a legăturilor dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea implicații globale asupra piețelor financiare, a practicilor comerciale și a rutelor și lanțurilor de aprovizionare.

„Pentru această interacțiune la nivel înalt între China și Statele Unite, Taiwanul urmărește îndeaproape detaliile relevante”, a declarat premierul taiwanez Chen Chien-jen reporterilor din centrul Taiwanului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Anthony Blinken China