x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boko Haram, unul dintre chipurile ororii. În Nigeria, combatanţii islamişti ucid copii şi femei în plin proces de naştere!

Boko Haram, unul dintre chipurile ororii. În Nigeria, combatanţii islamişti ucid copii şi femei în plin proces de naştere!

de Marina Constantinoiu    |    15 Ian 2015   •   17:17
Boko Haram, unul dintre chipurile ororii. În Nigeria, combatanţii islamişti ucid copii şi femei în plin proces de naştere!
Sursa foto: Amnesty International

Combatanţii islamişti au lansat o amplă ofensivă în nord-estul ţării, ucigând sute de persoane. Recentul masacru reprezintă “o crimă împotriva umanităţii”, după cum a declarat secretarul american de Stat John Kerry. Gruparea islamistă radicală, care controlează vaste teritorii în nordul Nigeriei, îşi continuă atacurile sângeroase în această ţară, atacuri care au loc aproape zilnic, scrie Le Nouvel Observateur.

Organizaţia Amnesty International, care militează pentru apărarea drepturilor omului, a semnalat că sute de persoane, poate chiar mai multe, ar fi fost ucise în ofensiva lansată la 3 ianuarie asupra localităţii Baga din nord-estul Nigeriei. Într-un comunicat de presă, organizaţia relatează mărturia unui martor al unui atac din oraşul Baga. Această persoană, al cărei nume nu a fost dezvăluit, afirmă că o femeie însărcinată a fost împuşcată mortal în plin travaliu, în acelaşi timp cu mai mulţi copii.

“A murit în această poziţie, jumătate din copil era ieşit”, a povestit un martor citat de Amnesty. “Au ucis atât de mulţi oameni! Am văzut poate 100 de persoane ucise la un moment dat la Baga. Am alergat să mă ascund în tufişuri. În timp ce noi alergam, ei trăgeau şi ne omorau”, relatează un alt martor în vârstă de 50 de ani a cărui identitate a fost protejată. “Erau cadavre peste tot unde mă uitam”, povesteşte o femeie.
Mărturiile relatate de Amnesty International confirmă declaraţii ale unor responsabili locali, conform cărora bilanţul victimelor este extrem de ridicat.

Amnesty a publicat joi şi imagini din satelit de la Baga şi Doron Baga, care arată amploarea distrugerilor. Luate la cinci zile distanţă, înainte de atac şi la patru zile după aceea, imaginile aeriene arată numeroase locuinţe şi magazine distruse.

De ce Franţa da şi Nigeria nu?
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, atrăgea atenţia miercuri asupra situaţiei din Nigeria, criticând totodată faptul că toată atenţia s-a îndreptat către recentele atacuri din Franţa, în timp ce s-a vorbit foarte puţin despre crimele comise de această grupare în Africa.

Este destul de dificil de aflat ce se petrece cu adevărat în Nigeria, mai ales în privinţa atacurilor grupării islamite. Oficialităţile nigeriene pomenesc cifre divergente, numărul civililor ucişi variind între 150 şi 2000. Pe de o parte, antenele de telefonie mobilă din nord-est au fost atacate de presupuşii jihadişti, şi nicio conexiune telefonică n-a putut fi stabilită la Baga timp de mai multe luni. Multe dintre mărturii provin de la civili care au fugit de la faţa locului, pentru a-şi salva viaţa, explică BBC.

Organizaţia, creată în 2002 şi care se află pe lista organizaţiilor teroriste întocmită de Departamentul de Stat al SUA, luptă împotriva educaţiei în stil occidental şi a lansat operaţiuni militare în 2009 pentru a crea un stat islamic. Are pe conştiinţă mii de morţi, în special în nord-estul Nigeriei.

×