x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia: Preşedintele, ameninţat de o nouă anchetă de coruptie

Brazilia: Preşedintele, ameninţat de o nouă anchetă de coruptie

06 Sep 2018   •   18:25
Brazilia: Preşedintele, ameninţat de o nouă anchetă de coruptie

Poliţia federală braziliană a cerut Curţii Supreme să deschidă o anchetă asupra unor presupuse fapte de corupţie pasivă şi spălare de bani vizându-l pe preşedintele Braziliei, Michel Temer, relatează joi France Presse. 

Preşedintele de centru dreapta, care bate toate recordurile de impopularitate, a respins această cerere formulată miercuri noapte, estimând că orice investigaţie "ar submina logica şi cronologia faptelor". 

Această cerere pentru o anchetă intervine în timp ce corupţia care macină Brazilia este o temă majoră a campaniei electorale înaintea alegerilor prezidenţiale din 7 şi 28 octombrie. 

Marele favorit în sondaje, fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, şi-a văzut candidatura invalidată săptămâna trecută de autoritatea electorală, în timp ce din aprilie execută o pedeapsă de peste 12 ani de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani. 

Potrivit portalului de ştiri G1, Michel Temer ar fi primit în martie 2014 o sumă de 1,43 milioane de reali (aproape 300.000 de euro la rata de schimb de astăzi) de la grupul de construcţii BTP Odebrecht, după o cerere făcută de actualul ministru al minelor şi energiei Moreira Franco. 

De asemenea, partidul PMDB (redenumit de atunci MDB) al lui Temer ar fi primit 10 milioane de reali de la Odebrecht pentru campania electorală din 2014, în care el a figurat ca vicepreşedinte pe lista lui Dilma Rousseff. Aceasta a fost realeasă atunci şef al statului şi destituită apoi de Congres, lăsându-i locul lui Michel Temer. 

Revine acum parchetului să decidă dacă preşedintele Temer, care a scăpat deja anul trecut de două proceduri de destituire pentru corupţie, ar putea fi pus sub acuzare pentru a treia oară, înainte de încheierea mandatului său în decembrie. În Camera Deputaţilor el are mulţi aliaţi. Temer a fost acuzat de corupţie pasivă, de apartenenţa la o organizaţie criminală şi de obstrucţionarea justiţiei după mărturisirile unor şefi ai grupului agroalimentar JBS. 

Michel Temer se bucură de imunitate până la 1 ianuarie 2019, data la care va preda cheile palatului prezidenţial din Brasilia succesorului său ce va fi ales în octombrie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: coruptie ancheta brazilia Michel Temer