x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia: Zeci de mii de persoane au manifestat împotriva noului preşedinte, pe care îl consideră 'pucist'

Brazilia: Zeci de mii de persoane au manifestat împotriva noului preşedinte, pe care îl consideră 'pucist'

05 Sep 2016   •   07:58
Brazilia: Zeci de mii de persoane au manifestat împotriva noului preşedinte, pe care îl consideră 'pucist'

Zeci de mii de brazilieni care o susţin pe fosta preşedintă Dilma Rousseff, destituită miercuri, au defilat duminică pe străzile din Sao Paolo împotriva succesorului acesteia, Michel Temer, care a minimalizat demonstraţia, relatează AFP.

"Afară, Temer!" sau "Alegeri acum!" se putea citi pe bannerele afişate de cei circa 100.000 de manifestanţi, conform organizatorilor, care au umplut artera principală a capitalei economice a ţării. Ei susţin că destituirea Dilmei Rousseff este o 'lovitură de stat' şi cer organizarea de noi alegeri.

Senatul a destitut-o miercuri pe Dilma Rousseff pentru manipularea bugetului. Michel Temer, fost vicepreşedinte ale partidului de centru-dreapta PMDB devenit rivalul său, va asigura puterea până în 2018, în ciuda unei cote de popularitate la fel de scăzute ca lidera Partidului Muncitorilor (PT).

La sfârşitul manifestaţiei au avut loc câteva ciocniri cu poliţia, care i-a dispersat pe protestatari cu gaze lacrimogene, conform site-ului G1. Alte manifestaţii similare din ultimele zile s-au încheiat în acelaşi fel.

Michel Temer, care se află în China pentru a participa la summitul G20 la doar câteva ore după intrarea sa în funcţie, a declarat că manifestanţii sunt "mici grupuri de prădători".

"Sunt grupuri mici (...) Nu am cifrele exacte, însă au fost 40, 50, 100 de persoane, nu mai mult. Din 204 milioane de brazilieni, cred că este nesemnificativ", a spus el, citat de media.

"Preşedintele pucist al Braziliei a spus că suntem 40. Uitaţi aici cele 40 de persoane - suntem aproape 100.000 pe toată strada Paulista", a răspuns Guilherme Boulos, din cadrul mişcării Sin Techo (Mişcarea muncitorilor fără acoperiş), care a făcut apel la manifestaţie, alături de alte organizaţii de stânga.

Câţiva manifestanţi au dat foc unui sicriu de lemn în care se afla o păpuşă cu efigia lui Michel Temer. O femeie avea un afiş pe care era scris în engleză: "Dilma este în continuare preşedinta Braziliei".

La Rio de Janeiro au manifestat de asemenea circa 2.000 de persoane.AGERPRES

×