Un document al Ministerului israelian de Externe prezintă relaţiile comerciale strânse ale statelor membre ale Uniunii Europene cu Iranul, inclusiv ale României, în pofida solicitărilor Bruxelles-ului de înăsprire a sancţiunilor economice împotriva Teheranului, relatează site-ul ynetnews.com.
Europa, care îşi intensifică eforturile pentru a bloca programul nuclear iranian, a încheiat, în ultimii trei ani, afaceri cu Republica Islamică în valoare de aproximativ 65 de miliarde de euro. Statele membre ale UE care au avut cele mai multe contacte economice cu Teheranul sunt Germania, Italia, Franţa, Spania, Olanda şi Belgia, potrivit documentului citat.
Datele prezentate în document arată că, în prima jumătate a lui 2009, importurile şi exporturile între UE şi Iran au scăzut cu 31 la sută, statele membre care şi-au restrâns cel mai mult relaţiile comerciale cu Teheranul fiind Grecia (67 la sută), Portugalia (65 la sută) şi Finlanda (60 la sută).
În privinţa importurilor din Iran, s-a remarcat o scădere în ansamblu de 48,5 procente în primele şase luni ale anului trecut. Cele mai importante reduceri s-au înregistrat în cazul Portugaliei (70 la sută), României (58 la sută) şi Franţei (57 la sută). La nivelul exporturilor dinspre Uniunea Europeană către Iran, în prima jumătate a lui 2009 schimbările au fost mai puţin semnificative: nicio ţară a Uniunii, în contextul crizei economice, nu şi-a putut permite o diminuare a nivelului exporturilor.
Astfel, în perioada ianuarie - iulie 2009, comerţul între statele membre ale Uniunii Europene şi Iran s-a ridicat la circa 10 miliarde de euro, în scădere faţă de aceeaşi perioadă din anul 2008, când cifra a fost de 14,5 miliarde de euro.
Chiar dacă pe de o parte lansează apeluri pentru înăsprirea sancţiunilor economice împotriva Iranului, ţări europene precum Germania şi Franţa continuă, potrivit aceluiaşi document al Ministerului israelian de Externe, să aibă relaţii comerciale importante cu Teheranul. Aceasta înseamnă că, deşi Guvernele europene caută să obţină sancţiuni împotriva Iranului, este foarte probabil să se confrunte cu opoziţia a sute de mii de angajaţi ai companiilor care fac afaceri cu Teheranul şi care ar putea avea de suferit.
Citește pe Antena3.ro