Producţia industrială a Bulgariei a scăzut pentru a treia lună consecutiv în februarie, semnalând că cel mai sărac membru al Uniunii Europene se îndreaptă spre recesiune, transmite Bloomberg.
Economia Bulgariei a înregistrat, anul trecut, o creştere de şase la sută comparativ cu 2007, iar balanţa comercială externă a înregistrat un deficit de 22,9 la sută din Produsul Intern Brut. În trimestrul patru din 2008 PIB-ul Bulgariei a crescut cu 3,6 la sută, comparativ cu perioada similară din 2007, criza economică mondială reducând investiţiile şi exporturile Bulgariei. Creşterea economică a Bulgariei în 2009 ar putea ajunge la doar 1,2 la sută, conform celei mai pesimiste estimări realizate anul trecut de Banca Naţională a Bulgariei (BNB).'O recesiune în Bulgaria este deja o realitate. În ciuda estimărilor pozitive referitoare la creşterea economiei, va fi uimitor dacă economia va rămâne la acelaşi nivel ca anul trecut. Preţurile sunt în scădere, producţia se contractă, iar investiţiile străine se prăbuşesc', a declarat Olga Maeva, analist financiar la EdgeCapital în Sofia. Declinul economic a determinat Confederaţia bulgară a Patronatelor să ceară guvernului să ajungă la o înţelegere cu FMI pentru acordarea unui împrumut. România, Ungaria, Ucraina, Letonia, Serbia şi Turcia au cerut deja ajutorul FMI pentru a face faţă crizei economice.
Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional a apreciat politica prudentă adoptată de autorităţile din Bulgaria în ultimii ani, dar a avertizat că dependenţa ţării de capitalul străin a sporit vulnerabilitatea Bulgariei, iar boom-ul se apropie de sfârşit.
Conducerea FMI a lăudat Bulgaria pentru că are o balanţă de plăţi puternică în sectorul public, inclusiv rezerve valutare importante, o datorie publică scăzută şi un cont substanţial de rezerve financiare. De asemenea, în sistemul bancar din Bulgaria există suficiente măsuri de protecţie în faţa crizei.
'Bulgaria a fost lovită de criza financiară mondială, cu semne clare că influxul de capital care a dus la boom se apropie de sfârşit iar economia reală încetineşte. În plus, deoarece predomină riscurile negative, autorităţile au fost sfătuite să urmărească cu atenţie evenimentele şi să-şi adapteze politicile', se arată în raportul Fondului. FMI cere mai multe reforme structurale pentru redresarea economică rapidă şi realizarea convergenţei cu Uniunea Europeană. FMI consideră binevenite recentele reforme din domeniul educaţiei şi forţei de muncă pentru a mări productivitatea, şi progresele făcute în reducerea obligaţiilor administrative pentru afaceri.
Agerpres