x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii l-au lăsat pe Zawahiri să plece

Bulgarii l-au lăsat pe Zawahiri să plece

de Anca Aldea    |    12 Mai 2011   •   20:00

Frica şi birocraţia i-au împiedicat pe bulgari să-l aresteze pe numărul doi în reţeaua Al-Qaeda, egiptea­nul Ayman al-Zawahiri. Foşti dem­ni­tari bulgari au declarat presei de la sud de Dunăre că autorităţile de la Sofia au ratat de două ori şansa de a-l reţine pe omul cel mai important după Ossama ben Laden. Eşe­curile, informează postul de radio Darik, citat de site-ul Novinite.com şi Mediafax, au fost cauzate de „motive juridice şi de securitate”.

Zawahiri a trecut de două ori prin Bulgaria, în 1995, după cum au declarat fostul şef al Serviciului de Protecţie Naţională, Vladimir Ma­nolov, şi fostul secretar al Mi­nis­terului de Interne Gheorghi Lambov. La prima vizită, Zawahiri a intrat în ţară cu un paşaport pe alt nume. A locuit circa o lună într-un orăşel de munte, într-o casă în­chi­riată de o familie de arabi stabiliţi în Bulgaria. „L-am verificat perso­nal. Am efectuat anchete cu Am­ba­sada Egiptului.

Am introdus un agent sub acoperire în anturajul lui şi am obţinut informaţii autentice”, a explicat Lambov. Dar ministerul bulgar de Interne nu a emis un mandat de arestare pentru Zawahiri pentru că... Bulgaria şi Egiptul nu aveau la momentul acela un tratat de asistenţă juridică. La a doua vizită a lui Zawahiri, „am avut o dispută cu ministrul. Ei au emis un mandat de arestare pe numele lui. I-am spus că aceasta nu este o modalitate de urmat din cauza experienţei ţărilor vecine. După arestarea anumitor persoane, au fost trei-patru atacuri teroriste în acea ţară, iar noi nu eram pregătiţi să ne apărăm împotriva unor atacuri teroriste”, a declarat Lambov.

×
Subiecte în articol: externe