x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush Jr, la mana arabilor si a evreilor

Bush Jr, la mana arabilor si a evreilor

27 Oct 2004   •   00:00

A ramas mai putin de o saptamana pana la alegerile prezidentiale din America. Diferenta o vor face voturile arabilor si evreilor, care s-ar putea razbuna pe Bush pentru politica din Orientul Mijlociu.

ANA ILIE

SURPRINZATOR. Voturile evreilor americani, pe care Bush se bazeaza, ar putea fi mai putine decat spera presedintele
Cu doar sase zile inainte de declansarea alegerilor care vor decide identitatea viitorului ocupant al Casei Albe, in America s-a dat startul la sondaje. Care mai de care mai elaborate, mai vaste, mai complexe, sondajele de opinie incearca sa testeze cat mai precis starea de spirit a americanilor. In acelasi timp, prin rezultatele din ce in ce mai amanuntite, sondajele le ofera celor doi rivali, republicanul George W. Bush si democratul John Kerry, o imagine destul de clara a electoratului lor. Si, inca si mai precis, o imagine a electoratului care nu este inca de partea lor.

REZISTENTA STATELOR. Lupta pentru aceste voturi se duce in asa-zisele state-cheie, ai caror votanti pot duce la rasturnarea rezultatului final. Unele state sunt gata de a fi cucerite. Kerry ar putea invinge in trei state traditional republicane, Florida, Ohio si New Hampshire. In acelasi timp, Bush si-a intarit, inca de la alegerile din urma cu patru ani, baza electorala in trei bastioane democrate, Iowa, Wisconsin si New Mexico. Raman statele indecise, iar cei doi isi indreapta eforturile tocmai spre acestea.

INTRE CIOCAN SI NICOVALA. O alta chestiune care poate face diferenta la numararea voturilor este sustinerea in randul minoritatilor sexuale, religioase si etnice. Daca Bush este "atragator" pentru catolici, Kerry nu este placut de hispanici, electorat traditional democrat, estimeaza publicatia Newsweek. Bush le place mai mult femeilor, insa, scrie publicatia New York Times, minoritatile care vor conta cu adevarat la 2 noiembrie sunt arabii si evreii. In aceasta privinta, presedintele Bush este prins intre ciocan si nicovala.

FURIA MUSULMANA. Arabii americani, care l-au votat pe Bush in 2000 in proportie de 2 la 1, sunt infuriati acum de lupta impotriva terorismului si de razboiul din Irak. Sprijinul lor pentru presedinte a scazut, si potrivit sondajelor, arabii musulmani ar vota mai degraba pentru rivalul republicanului, in proportie de 10 la 1.

Cei mai multi nu apreciaza sprijinul presedintelui Bush fata de Israel. Institutul Arabo-American estimeaza ca, din cei jumatate de milion de arabi americani care traiesc in statul Michigan, cei mai multi au devenit anti-Bush, iar Michigan, cu cele 17 voturi electorale, inclina in favoarea lui Kerry.

PARADOXUL ISRAELIAN. Pe de alta parte, in pofida faptului ca presedintele a sprijinit defensiva israeliana si sustine proiectele controversate ale guvernului Sharon, precum construirea zidului de securitate, 8 din 10 evrei americani vor continua sa voteze impotriva lui. Aceasta situatie paradoxala a aparut, sustine New York Times, pentru ca votul evreilor americani tine cont, in primul rand, de ceea ce este bine pentru Israel si este acordat numai acelui lider care demonstreaza ca este in stare sa aduca pacea in Orientul Mijlociu.
×
Subiecte în articol: externe bush