x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush va cere trupe pentru Afganistan

Bush va cere trupe pentru Afganistan

03 Mar 2008   •   00:00

Preşedintele Statele Unite, George W. Bush, se va folosi de reuniunea la nivel înalt a statelor membre NATO plus Rusia, eveniment care va fi găzduit de Bucureşti în perioada 2-4 aprilie, pentru a le cere aliaţilor să trimită mai multe trupe în Afganistan.

Preşedintele Statele Unite, George W. Bush, se va folosi de reuniunea la nivel înalt a statelor membre NATO plus Rusia, eveniment care va fi găzduit de Bucureşti în perioada 2-4 aprilie, pentru a le cere aliaţilor să trimită mai multe trupe în Afganistan. Anunţul făcut sâmbătă, după o întrevedere cu premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, la ferma lui Bush din Texas, vine să accentueze presiunile pe care Administraţia americană le exercită de la un timp asupra aliaţilor, încercând să-i determine să-şi suplimenteze trupele în Afganistan. În opinia preşedintelui Bush, statele aliate în campania de reconstrucţie a Afganistanului răvăşit de război, sărăcie şi terorism trebuie “să împartă povara” dificilă a provocărilor din această ţară.

 

 

MESAJ. “Voi merge la Bucureşti cu ideea că suntem recunoscători pentru contribuţiile care au fost făcute şi că voi încuraja naţiunile să contribuie şi mai mult”, a spus Bush în timpul unei conferinţe comune de presă cu premierul  Rasmussen. Preşedintele american a recunoscut, fără să exemplifice, că există “unele constrângeri politice asupra anumitor ţări” de a trimite trupe. Poziţia Casei Albe este susţinută de Danemarca, Rasmussen apreciind că “avem nevoie de mai mulţi militari în Afganistan”. “Am încredere că ne putem convinge partenerii să contribuie cu mai multe trupe decât o fac astăzi”, a adăugat premierul danez, a cărui ţară are aproximativ 800 de militari în Afganistan, majoritatea în partea de sud a ţării.

 

 

Washingtonul s-a declarat dezamăgit în repetate rânduri din cauza rezultatelor slabe de până acum ale campaniei americane asupra unor membri ai NATO, care au refuzat să trimită mai mulţi militari în Afganistan. De altfel, Statele Unite au avertizat de mai multe ori că marea miză constă în credibilitatea Alianţei Transatlantice la nivel global.
×
Subiecte în articol: externe afgan