x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush, venit in Europa cu ganduri electorale

Bush, venit in Europa cu ganduri electorale

05 Iun 2004   •   00:00

Aflat in campanie electorala, George W. Bush tinteste doi iepuri dintr-o lovitura. Cu ocazia comemorarii debarcarii din Normandia, le aminteste europenilor ca America i-a salvat de sub jugul nazist si le cere sprijinul in Irak.

ANA ILIE

Presedintele George Bush a inceput ieri o vizita de trei zile in Europa, al carei scop oficial este rememorarea zilelor cruciale care au dus la eliberarea continentului de sub jugul nazist. Bush urmareste, de fapt, in plina campanie electorala, sa convinga liderii Italiei, Frantei si Germaniei, sa il sprijine in proiectul de reconstructie a Irakului.

"NU RAZBOI!". Impreuna cu Prima Doamna a Americii, Bush a sosit la Roma la putin timp dupa miezul noptii de joi. Cuplul prezidential se astepta deja ca vineri dimineata strazile Romei sa fie pline de manifestantii antirazboi. In mod sigur insa, Bush nu se astepta la furtuna de fluturasi si postere care au impanzit Cetatea Eterna, nici la sloganul "Nu razboi, nu Bush!", strigat de miile de demonstranti.

AGENDA

Premierul Berlusconi a facut un apel la manifestari pasnice, dar a recunoscut ca se asteapta la "posibile violente", motiv pentru care 10.000 de politisti au fost desfasurati in capitala italiana. Bush s-a intalnit ieri cu cel care ii contesta cel mai dur actiunile din Irak, Papa Ioan Paul al II-lea. Desi era evident ca aceasta chesiune va fi abordata de cei doi, un reprezentant al administratiei americane a sugerat ca presedintele si Papa se vor angaja intr-o conversatie "orientata spre ce vor face in viitor" in Irak. Pe agenda lui Bush urma o intrevedere cu premierul Berlusconi si cu presedintele Carlo Azeglio Ciampi. Liderul SUA a marcat ieri si implinirea a 60 de ani de la eliberarea Romei de catre americani.

Bush isi paraseste azi aliatul italian pentru a se indrepta spre Franta, unde este asteptat de presedintele Jacques Chirac. Vizita in Franta include si o escala, duminica, in regiunea estica Normandia, pe ale carei plaje au debarcat, in urma cu 60 de ani, soldatii americani, intr-un atac ce a rasturnat planurile Germaniei naziste si a eliberat tara. Discursul pe care liderul SUA il va tine la cimitirul american se va concentra asupra sacrificiului tinerilor soldati americani pentru eliberarea Europei.

×
Subiecte în articol: externe bush