x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Căldura de foc, „importată” din nordul Africii

Căldura de foc, „importată” din nordul Africii

de Redacția Jurnalul    |    09 Aug 2023   •   09:00
Căldura de foc, „importată” din nordul Africii

Recordul de temperatură înregistrat anul acesta în Portugalia a fost stabilit luni, când la 80 de kilometri nord-est de Lisabona, în orașul Santarem, au fost 46,4 ℃.

 

Căldura îngrozitoare se transformase deja în foc, dar mai la sud, lângă orașul Odemira. Aici, vegetația a fost cuprinsă de flăcări sâmbătă, incendiile fiind împinse de vântul puternic în regiunea de dealuri Algarve, care este principala zonă turistică a țării. Până acum, 6.700 de hectare au fost pârjolite, iar 19 sate, patru centre de cazare și un camping au fost evacuate. Helder Guerreiro, primarul din Odemira, a descris situația în trei cuvinte: „critică, dificilă și complexă”.

 

În centrul țării, alte incendii majore au determinat închiderea unor tronsoane de autostradă, inclusiv părți din cea care leagă Lisabona de Porto. 16 avioane de „bombardament cu apă” au sprijinit pompierii de la sol. 120 de localități se află în pericol, așteptându-se în orice moment să izbucnească incendii.

 

Al treilea val de caniculă, mai mare și mai fierbinte

 

Temperaturi de peste 40 de grade sunt așteptate săptămâna aceasta în multe puncte din Peninsula Iberică. 

 

Spania este lovită acum de al treilea val de căldură al verii, după ce 1.000 de hectare de vegetație au ars în weekend lângă orașele Cadiz și Huelva, din sud.

 

Ruben del Campo, de la Agenția Națională de Meteorologie a Spaniei, a explicat că de data aceasta situația este cauzată de o masă uriașă de aer fierbinte și uscat venit din Africa de Nord. De aceea, acest al treilea episod canicular va fi „mai intens, mai răspândit și va dura ceva mai mult”, a spus meteorologul spaniol. 

×
Subiecte în articol: căldură africa