x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Când El Pais o compară pe Merkel cu Hitler...intervine cenzura internă

Când El Pais o compară pe Merkel cu Hitler...intervine cenzura internă

de Istvan Deak    |    24 Mar 2013   •   18:35
 Când El Pais o compară pe Merkel cu Hitler...intervine cenzura internă

Cotidianul spaniol El Pais a decis să retragă, duminică, de pe site-ul său, un articol extrem de critic la adresa Germaniei şi a cancelarului Angela Merkel, pe care o compara cu Adolf Hitler, care a provocat un val de indignare pe reţeaua de socializare Twitter, regretând, totodată, “afirmaţiile deplasate” pe care le conţinea.

În război cu restul continentului
În articolul publicat în ediţia regională din Andaluzia a El Pais, dar şi pe site-ul ziarului, autorul, Juan Torres Lopez, profesor de economie la Universitatea din Sevilia, scria că “Angela Merkel, ca şi Hitler, a declarat război restului continentului, de data aceasta pentru a-şi asigura un spaţiu vital economic”.
“Angela Merkel ne pedepseşte pentru a-şi proteja marile companii şi bănci şi pentru a-şi face electoratul să uite de modelul ruşinos care a făcut ca nivelul de sărăcie din ţara sa să fie cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, ca 25% dintre salariaţii săi să câştige mai puţin de 9,15 euro/oră sau ca jumătate din populaţia sa să nu mai reprezinte decât un mizerabil 1% din întreaga bogăţie naţională”, scria acesta.

Consecinţe

“El Pais a retras de pe site articolul intitulat 'Germania contra Europa', semnat de Juan Torres Lopez şi publicat în ediţia sa din Andaluzia, pentru că acesta conţinea afirmaţii pe care ziarul le consideră deplasate”, a explicat conducerea cotidianului într-un comunicat care a fost difuzat pe spaţiul pe care l-a ocupat articolul cu pricina pe site.
“El Pais regretă că o eroare de supervizare a permis publicarea acestui articol. Opiniile exprimate de Torres Lopez nu îl reprezintă decât pe autor”, precizează comunicatul citat de AFP.

Comentarii la Twitter

Pe reţeaua de socializare Twitter, utilizatorii şi-au exprimat indignarea înaintea retragerii articolului. “El Pais a devenit loco – (nebun, în spaniolă - n.r) şi mie începe să mi se facă frică”, scria duminică dimineaţă Mathieu von Rohr, şeful biroului parizian al săptămânalului german Der Spiegel.
“Amar. Acum El Pais publică un editorial în care Merkel este comparată cu Hitler”, scris Robin Alexander, un jurnalist de la cotidianul german Die Welt.
Retragerea articolului a provocat şi reacţii online, unii dintre internauţi acuzând cenzura în acest caz.

×
Subiecte în articol: angela merkel El Pais