x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casele migranţilor din Beijing, demolate fără milă

Casele migranţilor din Beijing, demolate fără milă

11 Dec 2017   •   18:17
Casele migranţilor din Beijing, demolate fără milă

Beijingul modern a fost construit pe spatele migranţilor prost plătiţi, precum Zhao Guihua, o femeie în vârstă de 50 de ani, scrie CNN. Aceasta face parte din cei o mie de oameni care au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele în ultimele  două săptămâni, pentru ca autorităţile să poată închide ceea ce ei numesc “clădiri nesigure şi supraaglomerate”.

Zhao Guihua se află acum pe străzi şi îşi vinde toate lucrurile pentru a se putea întoarce în satul său, aflat la sute de kilometri depărtare, în provincia Henan.

“Apartamentul nostru a fost demolat, iar o nouă casă este mult prea scumpă pentru a ne-o permite. Nu facem suficienţi bani”,a spus aceasta. “Nu am de ales, decât să merg acasă. Am crezut că pot face mai mulţi bani în Beijing, decât în fermă, acasă. Dar acum, e timpul să merg acasă”.

Zhao a spus pentru cei de la CNN că muncitorii angajaţi de guvern le-au distrus casele pe 26 noiembrie, ca parte a unei operaţiuni de 40 de zile, care a început după incendiul din Daxing, o zonă industrială din sudul Beijingului, când 19 persoane au murit. Oraşul unde a izbucnit incendiul este casa a 175.000 de rezidenţi, dintre care 120.000 sunt migranţi, potrivit website-ului oraşului.

Atât proprietăţile comerciale, cât şi cele rezidenţiale au fost punctate pentru demolare, iar guvernul a acţionat cu o viteză impresionantă.

Zhao a afirmat că rezidenţilor din clădirea în care locuia şi ea li s-a dat doar o zi la dispoziţie pentru a elibera. O mică avertizare a fost afişată la intrarea în clădire, pe 25 noiembrie.”Chiriaşi: Vă rog, eliberaţi înainte de 26 noiembrie 2017, la ora 5 pm, sau vor fi consecinţe”, se arăta în anunţ.

Aşa cum au fost sfătuiţi, muncitorii au sosit a doua zi şi au început să demoleze totul. Uşile au fost smulse, curentul a fost oprit. Cei care nu s-au conformat, au avut lucrurile distruse sau aruncate în stradă. Clădirile au fost făcute de nelocuit în câteva ore, forţând locuitorii în stradă, în timpul iernii.

Criticii au acuzat guvernul că s-au folosit de incendiul din Daxing ca o scuză pentru a scăpa de ceea ce numeau “o durere de cap”- populaţia imensă şi în creştere a Beijingului. Într-o mişcare rară, peste 100 de intelectuali chinezi au semnat o scrisoare online prin care au criticat forţele de ordine.

 

×
Subiecte în articol: beijing demolare migranti incendiu daxing henan