x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Catering-ul moare şi soldaţii bulgari fac foamea

Catering-ul moare şi soldaţii bulgari fac foamea

de Mihaela Matachita    |    29 Iun 2010   •   00:00

Trei din cele patru firme care furnizează servicii de catering forţelor armate bulgare s-au retras, lăsându-i pe oamenii în uniformă fără raţiile alimentare zilnice.

La începutul lunii, aceste companii nu au mai fost de acord să continue contractele semnate cu Ministerul bulgar al Apărării, potrivit cotidianului 24 Chasa, preluat de novinite.com. Ziarul cita anunţul făcut de ministrul adjunct al Apărării, Valentin Radev.

Drept urmare, începând cu data de 1 iunie, majoritatea militarilor au început fie să-şi aducă mâncare gătită de acasă, fie să se strecoare afară din unitate pentru a-şi lua de-ale gurii. Armata a început la rândul ei să acorde alocaţii de câte 10 leva pe zi militarilor de serviciu.

Serviciile de catering au fost introduse în 2006, motivul fiind acela că ostaşii trebuie să se preocupe numai de probleme militare, nu şi de aprovizionarea cu mâncare.
Contractele de catering au fost semnate fără licitaţie publică de achiziţii, cu firmele Bultabax 2000, Petrobild, Sale Commerce Ltd şi P. Dusman Ltd.

Experimentul a mers bine la început, pentru că recruţii erau obligaţi să mănânce la popotă. Dar în 2007 locul acestora a fost luat de militarii cu contract. Între timp, calitatea serviciilor de catering a scăzut, porţiile au devenit mai mici, iar preţurile mai mari.

Potri­vit lui Radev, principala problemă a fost aceea că prevederile din contractele de achiziţii inter­ziceau militarilor să supervizeze calitatea serviciilor. Firmele s-au plâns de numărul impredictibil al soldaţilor, Petromax pretinzând chiar că Ministerul bulgar al Apărării îi datorează 6 milioane de leva.

×
Subiecte în articol: externe