x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce țară se opune noului acord în domeniul nuclear încheiat între SUA şi India. "Prejudiciază stabilitatea în Asia de Sud!"

Ce țară se opune noului acord în domeniul nuclear încheiat între SUA şi India. "Prejudiciază stabilitatea în Asia de Sud!"

27 Ian 2015   •   22:00
Ce țară se opune noului acord în domeniul nuclear încheiat între SUA şi India. "Prejudiciază stabilitatea în Asia de Sud!"

Pakistanul se opune noului acord în domeniul nuclear încheiat duminică între Statele Unite şi India, pe care îl consideră că prejudiciază stabilitatea în Asia de Sud, a declarat marţi un consilier de la Afacerile Externe al primului ministru la Islamabad. 

 
"Punerea în aplicare a acordului nuclear indo-american din oportunism politic şi economic ar putea avea consecinţe negative pentru stabilitatea prin descurajare în Asia de Sud", a declarat într-un comunicat, citat de AFP, acest consilier pakistanez, Sartaj Aziz. 
 
El a descris acest acord ca o "nouă scutire specifică acordată unei ţări privind normele Grupului furnizorilor nucleari (GFN)", care ar putea submina credibilitatea organismului de control, slăbi regimul de neproliferare şi "agrava mediul strategic deja fragil în Asia de Sud". 
 
"Pakistanul se opune în continuare politicilor de selecţie şi discriminare", a adăugat el, explicând că ţara sa va continua să-şi menţină angajamentul constructiv cu GFN şi alte sisteme de control. 
 
Cu ocazia vizitei preşedintelui Barack Obama la New Delhi, Statele Unite şi India au ajuns la un acord ce pune capăt unui impas care bloca de şase ani orice cooperare în domeniul nuclear civil. 
 
În 2008, Washingtonul şi New Delhi au semnat un acord pentru a permite Indiei să aibă acces la tehnologia nucleară civilă, dar el a rămas literă moartă din cauza legislaţiei indiene ce prevede că constructorii de centrale nucleare sunt responsabili pentru orice accident, o clauză considerată prea grea de cea mai mare parte a grupurilor nucleare străine. 
 
Pakistanul şi India s-au angajat în două războaie asupra regiunii majoritar musulmane Kashmir, unde ambele ţări administrează o parte dar pe care o revendică în totalitate.

×