x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ceasul guvernării de a Chişinău arată ora Moscovei

Ceasul guvernării de a Chişinău arată ora Moscovei

de Vitalie Calugareanu    |    07 Feb 2011   •   15:33

în timp ce presa internaţională cere parcă ultimativ Republicii Moldova să se desprindă rapid de trecut şi să şocheze prin reforme, ca să nu irosească timpul preţios - aşa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani, presa de la Chişinău scrie că "ceasul actualei coaliţii de guvernare arată tot ora Moscovei”. Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a ales să facă prima sa vizită în această calitate la Moscova. Pe de altă parte, mai mulţi oficiali europeni şi americani au transmis zilele acestea nişte semnale puterii politice şi poporului Republicii Moldova.

"Moldova a ratat o mare şansă în 1990 să emuleze statele baltice în drumul lor spre integrare europeană şi acum are şanse mici să ajungă acele ţări din urmă”, a declarat într-un interviu preşedintele Comitetului Statelor Unite pe problemele NATO, Bruce Jackson. Potrivit lui, "Moldova a irosit douăzeci de ani din perspectiva reformelor democratice şi integrarea în UE, deoarece guvernul comunist şi mai ales ex-preşedintele Vladimir Voronin a stricat relaţiile cu ţările vestice şi a avut nişte relaţii anormale cu ţări precum Rusia, Ukraina şi România”. Bruce Jackson a menţionat că Parteneriatul Estic este o şansă pentru o dezvoltare mai dinamică a Republicii Moldova, iar Statele Unite şi NATO susţin politicile Uniunii Europene.

Semnalele pentru Moldova care vin din partea UE sunt mai optimiste. Ambasadorul Ungarei la Chişinău, Gyorgy Varga, a declarat că Moldova are toate şansele să devină anul acesta membru asociat al UE: "Cred că este real ca acest lucru să se întâmple. Cele patru runde de negocieri de anul trecut au dat rezultate bune. Peste două-trei săptămâni va avea loc cea de-a cincea rundă de negocieri, iar eu am auzit de la experţii europeni că ei rămas uimiţi de nivelul de pregătitire a delegaţia moldoveneşti. Practic, în 22-30 de domenii asupra cărora se negociază – nu mai sunt întrebări”, a menţionat diplomatul maghear.

Ziarul moscovit "Nezavysimaya Gazeta” luni un amplu material despre perspectiva integrării europene a Republicii Moldova în care menţionează că "viteza cu care Chişinăul se îndreaptă spre Uniunea Europeană este surprinzătoare chiar şi pentru politicienii occidentali cu experienţă”.

De la Chişinău, însă, lucrurile se văd un pic altfel. După ce, din cauza fostei guvernări comuniste, a ratat toate trenurile care duceau spre integrarea europeană, Moldova se cotileşte acum într-acolo cu carul, dar nici la acesta nu trag în mod egal toate partidele componente ale actualei coaliţii de guvernare. "Ceasul unora din alianţă, în speţă a liderilor PD, arată încă ora Moscovei”, scrie editorialistul de la "Timpul”, Constantin Tănase, care nu se referă la vizita preşedintelui Marian Lupu la Moscova, ci la ezitarea liderilor acestui partid de a condamna crimele regimului comunist. "în spatele acestei atitudini a politicienilor moldoveni stă Moscova, care percepe condamnarea comunismului ca pe o acţiune îndreptată împotriva ei. Deşi am întârziat cu 20 de ani, ora Moscovei arată că timpul condamnării comunismului în Moldova încă nu a venit. şi nu va veni vreodată”, conchide autorul.

La rândul său, analistul politic, Denis Cenuşă, scrie că "trei din cele patru partide prezente astăzi în Legislativul de la Chişinău au fost selectate de partea rusă pentru a evalua îndeaproape starea în care se află politicul moldovenesc”. Analistul aminteşte despre o întâlnire organizată de ambasadorul rus la Chişinău, Valerii Kuzmin, la care au fost admişi doar exponenţii PLDM, ai PD şi ai PCRM. Liderul PL, Mihai Ghimpu şi formaţiunea sa au fost excluşi din compania respectivă.

×