x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai mare miliardar din China, la ora judecăţii

Cel mai mare miliardar din China, la ora judecăţii

de Mihaela Matachita    |    22 Apr 2010   •   00:00

Un nabab chinez, care ajunsese în fruntea listei celor mai bogaţi oameni din ţară, a fost adus în faţa justiţiei, procesul său începând joi, în capitala Beijing, au relatat agenţiile internaţionale de presă.


Procesul lui Huang Guangyu, fondatorul lanţului de magazine de produse electrice Gome, a început la tribunalul intermediar numărul 2 din Beijing, la doi ani după arestarea sa pentru manipulări bursiere şi mită. Procesul, care nu este deschis pentru reprezentanţii mass-media, va dura trei zile. Mai sunt judecaţi soţia lui Huang, Lisa Du Juan, şi Xu Zhongmin, fostul preşedinte al companiei sale de dezvoltare.

Huang (prezentat în mass-media ca fiind de vreo 40 de ani) a fost pus în detenţie în noiembrie 2009 pentru "crime economice", apoi inculpat în ianuarie 2009 pentru "practici de afaceri ilegale".

Potrivit Comisiei pentru controlul pieţelor financiare, Huang este bănuit de manipulări bursiere privind două companii. Revista financiară Caijing a evocat implicarea nababului în manipularea cursului acţiunilor unei companii farmaceutice Jintai, controlate de fratele său, Huan Junkin. Alte cotidiene din China au afirmat că un grup de întreprinzători şi responsabili oficiali sunt implicaţi în scandal, printre care primarul demis al oraşului Shenzhen (sud) Xu Zongheng, precum şi doi înalţi responsabili din poliţie.


PREA BOGAT?

În anul în care a fost arestat, Huang tocmai ajunsese să aibă cea mai mare avere din China, potrivit clasamentului anual al revistei Hurun, şi ocupase locul doi în topul revistei americane Forbes.

Gome Electrical Appliances Holdings este unul dintre cele mai importante lanţuri de distribuţie a produselor electrice şi electrocasnice din China, având 1.200 de magazine în aproximativ 200 de oraşe. Cotaţiile Gome la Bursa din Hong Kong au fost suspendate în noiembrie 2008 şi au fost reluate în iunie 2009, după ce fondul de investiţii Bain Capital a anunţat că a investit 233 milioane de dolari în acţiuni.

Huang Guangyu a făcut o avere de un miliard de dolari pornind de la aproape nimic, relata BBC. După ce a părăsit şcoala, a început cu un stand în piaţă acum 30 de ani. Afacerea a crescut la 1.200 de magazine, averea lui fiind estimată între 2,7 miliarde dolari  şi 6,3 miliarde de dolari în momentul arestării.

Potrivit sondajelor de opinie din mass-media controlate de stat, chinezii îi privesc cu suspiciune pe aceia care au făcut averi mari în timpul reformelor economice, considerându-i corupţi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă