Cel mai mare gigant farmaceutic, obligat să plătească daune de două miliarde de dolari pentru un produs care duce la cancer | Se vinde și în România, cu doar 15 lei / 100 ml
Bayer a fost obligat să plătească 2,25 miliarde de dolari unui bărbat din Pennsylvania care a demonstrat că a făcut cancer ca urmare a expunerii la unul din produsele firmei.
Magistrații de la Philadelphia Court of Common Pleas au decis că limfomul non-Hodgkin în cazul lui John McKivison a fost rezultatul folosirii erbicidului Roundup în grădina sa, timp de mai mulți ani.
În urma verdictului, compania a fost nevoită să plătească 250 de milioane de dolari daune compensatorii și 2 miliarde de dolari daune punitive, potrivit Reuters.
"Decizia juriului de a acorda daune punitive transmite un mesaj clar că această companie multinațională are nevoie de o schimbare radicală" au declarat Tom Kline și Jason Itkin, avocații lui McKivison.
Bayer transmite că nu este de acord "cu verdictul juriului, care intră în conflict cu dovezile științifice și cu evaluările și reglementările la nivel mondial, și credem că avem argumente solide pentru apelul care să ducă la anularea acestui verdict și eliminarea sau reducerea daunelor excesive neconstituționale”.
Bayer a adăugat că unele despăgubiri acordate anterior au fost reduse cu mai mult de 90%.
Verdictul vine după alte 5 victorii recente ale reclamanților care au dat în judecată Bayer în legătură cu produsul Roundup, în 2023, deși compania a câștigat cel mai recent astfel de proces în decembrie, precum și o serie de procese anterioare.
În total, au fost câștigate 10 din ultimele 16 procese împotriva Roundup. Circa 165.000 de plângeri au fost depuse în SUA împotriva companiei pentru vătămare personală presupus cauzată de Roundup.
Majoritatea reclamanților, precum McKivison, susțin că produsul le-a provocat limfom non-Hodgkin.
Bayer a afirmat că decenii de studii au arătat că Roundup și ingredientul său activ, glifosatul, sunt sigure pentru utilizarea umană. Roundup este printre cele mai utilizate erbicide în SUA, deși compania a eliminat treptat vânzările pentru uz casnic anul trecut. Mai mult de 50.000 de plângeri sunt încă în așteptare.
Bayer contestă aceste verdicte, care includ valori mari ale daunelor punitive, care probabil vor fi reduse pentru că depășesc valorile recomandate de Curtea Supremă a SUA.
Pierderile au determinat unii investitori să pună la îndoială strategia legală a Bayer în apărarea cazurilor Roundup.
Și în România erbicidul total Roundup este folosit pe scară largă, putând fi achiziţionat cu un preţ orientativ de 15 lei sticla de 100 ml, potrivit antena3CNN.