x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ATENTAT in Turcia. Cel puțin 34 de morți și 125 de răniți în explozia de la Ankara

ATENTAT in Turcia. Cel puțin 34 de morți și 125 de răniți în explozia de la Ankara

13 Mar 2016   •   21:23
ATENTAT in Turcia. Cel puțin 34 de morți și 125 de răniți în explozia de la Ankara

Bilanțul provizoriu al atentatului cu mașină capcană comis duminică seară într-o stație de autobuz din centrul capitalei Turciei Ankara a ajuns la 34 de morți și 125 de răniți, a anunțat ministrul turc al sănătății Mehmet Müezzinoglu, informează AFP.

"30 de persoane au fost ucise pe loc și alte patru (au murit) la spital", a declarat Müezzinoglu jurnaliștilor după o reuniune de securitate convocată de prim-ministrul Ahmet Davutoglu. 

Bilanțul anterior anunțat de guvernorat era de 27 de morți și 75 de răniți, amintește France Presse. 

Ministrul de interne, Efka Ala, a explicat, la rândul său, că "un vehicul capcană circulând" în centrul orașului este la originea atacului, dar el nu a făcut referire la nicio organizație. 

"Dispunem de elemente serioase în această anchetă, dar toate acestea vor fi anunțate ulterior, poate mâine (luni)", a spus Ala. "Turcia va merge mai departe cu hotărâre în lupta împotriva terorismului", a adăugat el. 

Potrivit ministrului sănătății, "una sau două dintre victime sunt la originea acestui atac". 

Explozia s-a produs la 18.45 ora locală (16.45 GMT) în piața foarte frecventată Kizilay, situată în inima Ankarei, unde se află magazine și prin care trec multe linii de autobuz și o stație de metrou. 

 

Stire initiala. Cel puțin 32 de persoane au fost ucise și alte 75 rănite într-o explozie în centrul Ankarei, a anunțat guvernatorul local, citat de CNN-Turk, relatează Reuters și DPA.

Potrivit unui oficial din domeniul securității, citat de Reuters, explozia pare să fi fost un atentat sinucigaș cu mașină capcană. Atacul nu a fost deocamdată revendicat.

PKK sau un grup afiliat este responsabil pentru atentatul de la Ankara, potrivit constatărilor iniţiale(oficial)

Constatările iniţiale sugerează că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, sau un grup afiliat
este responsabil pentru atentatul cu maşină capcană comis duminică în capitala Turciei Ankara, care a ucis 32 de persoane şi a rănit mai mult de 75, a declarat un oficial din securitatea turcă, în timp ce nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilităţii, informează Reuters şi DPA.
   
"Potrivit constatărilor iniţiale, se pare că acest atac a fost comis de PKK sau o organizaţie afiliată", a declarat acest oficial pentru Reuters.

Explozia, care a putut fi auzită la o distanţă de mai mulţi kilometri, a aruncat resturi arzânde pe o suprafaţă de câteva sute de metri, într-o zonă unde sunt situate Ministerele Justiţiei şi de Interne, un tribunal central şi fostul birou al prim-ministrului turc.

Guvernul a acuzat PKK şi militanţii kurzi din Siria pentru atentatul precedent cu maşină capcană comis la doar câteva blocuri distanţă pe 17 februarie, care a ucis 29 de persoane, majoritatea dintre ei soldaţi. Acest atac a fost comis în apropierea cartierului general al armatei turce, parlamentului şi altor instituţii guvernamentale cheie şi a fost revendicat de o grupare disidentă faţă de PKK, aminteşte Reuters.
   
Preşedintele Tayyip Erdogan a discutat cu ministrul de interne Efkan Ala la telefon după explozia de duminică, au declarat surse prezidenţiale.

Explozia de duminică a avut loc într-o staţie de autobuz din Piaţa Kizilay din centrul capitalei şi cele mai multe victime sunt civili,
potrivit mass-media locale.

Vineri, ambasada SUA în capitala turcă a avertizat asupra unui "potenţial complot terorist pentru a ataca clădiri guvernamentale şi locuinţe situate în
zona Bahcelievler din Ankara". Această zonă este la o distanţă de 3 km de locul exploziei de duminică.

Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea guvernului turc, care a impus mass-media un "blackout" asupra atacului, notează DPA.

×