x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cele două “jihadiste” găsite în România au fost eliberate în Austria

Cele două “jihadiste” găsite în România au fost eliberate în Austria

14 Ian 2015   •   19:33
Cele două “jihadiste” găsite în România au fost eliberate în Austria

Două tinere de 16 si 17 ani au fost reţinute la finalul anului trecut pe teritoriul României. Cele două se aflau în drum spre Bulgaria, cu destinaţia Siria, în tentativa de a adera la organizaţia teroristă Statul Islamic. Cele două se oferiseră să fie soţiile unor luptători ISIS necunoscuţi.

Tânăra de 16 ani, de origine cecenă, este din Salzburg, în timp ce cea de 17 ani, de origine bosniacă este din Austria Superioară. Cele două au fost depistate de vameşii români într-un tren, după ce mama tinerei de 16 ani anunţase autorităţile austriece de dispariţia fiicei sale. Procurorii au analizat datele din calculatorul fetei şi au ajuns la concluzia că aceasta luase legătura cu mai mulţi luptători din ISIS. Iniţial, cele două au fost cercetate în libertate, cu interdicţie de a părăsi Austria, însă sâmbătă procurorii le-au reţinut pe cele două sub acuzaţia de intenţie de aderare la un grup terorist, notează Der Standard.

Nu s-au confirmat informaţiile iniţiale că tânăra de 16 ani ar fi corupt-o pe cea de 17 ani. “Cele două tinere au luat legătura prin internet cu luptătorii ISIS şi au acţionat una independent de cealaltă”, susţin achetatorii. Luni, în Graz, instanţa a prelungit durata arestării preventive de 45 de zile pentru trei presupuşi colaboratori ai ISIS de pe teritoriul Austriei, care ar fi contact şi corupt mai mulţi tineri şi tinere să se înroleze în organizaţia Statul Islamic. Printre cei arestaţi la finalul lunii noiembrie se află şi principalul suspect Mirsad O., cunoscut ca predicatorul Ebu Tejma.

Marţi, Judecătoria Salzburg a decis ca cele două tinere să fie cercetate în stare de libertate. Măsura arestului preventiv nu se impune, fiindcă “n-a existat o acţiune aproape de finalizare a celor două fete, nu există riscul de fugi şi cele două nu reprezintă un pericol pentru societate”. Cele două tinere au fost eliberate în cursul serii de 13 ianuarie. Procurorul de caz Robert Holzleitner nu a dorit să comenteze decizia instanţei, nici faza în care se află ancheta, nici dacă tânăra de 16 ani a mai încercat să recruteze şi alte persoane. “Nu putem confirma că tânăra de 16 ani ar fi convins-o să plece pe cea de 17 ani, însă plecăm de la premisa că ea a contactat mai multe persoane”, a comentat Holzleitner, pentru agenţia austriacă de aresă APA.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată de procurori în termen de 14 zile. Holzleitner a confirmat că ancheta şi acuzaţiile rămân în picioare, iar decizia va fi atacată la Curtea de Apel Linz.

×