x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Celebritatea naşte monştri: minerii din Chile au ajuns nişte profitori

Celebritatea naşte monştri: minerii din Chile au ajuns nişte profitori

de Anca Aldea    |    11 Noi 2010   •   00:00
Celebritatea naşte monştri: minerii din Chile au ajuns nişte profitori
Sursa foto: /Reuters

Cariera minerilor salvaţi dintr-o mină din Chile, după ce au petrecut 69 de zile la 600 de metri sub pământ, a devenit dintr-o dată incertă. Cei 32 de ortaci chilieni şi colegul lor bolivian se află de o lună în concediu medical. Exploatarea minei de cupru şi de aur de la San José (din deşertul Atacama) a fost sistată, iar proprietarul este în pragul falimentului. Vor rămâne minerii pe drumuri? ­ se întreabă presa internaţională. Ortacii primesc în prezent o indemnizaţie de 1.500 de dolari pentru concediul medical, scrie AFP.

Cei mai mulţi dintre ei au încercat să revină la o viaţă normală şi discretă. Fac periodic controale medicale şi petrec mai mult timp în sânul familiei, iar şeful echipei de psihologi care i-a monitorizat spune că unii dintre mineri sunt "chiar mai bine decât înainte". Pe Edison Pena pare să nu-l fi afectat nimic. Mai încrezător ca niciodată, el a participat duminică la un maraton la New York. Ariel Ticona a călătorit în Spania pentru a răspunde unei invitaţii făcute de un canal de televiziune şi a participat chiar la un meci al echipei Real Madrid. Mario Sepulveda, pe care apropiaţii îl strigă "Super Mario" deoarece a jucat "rolul" de lider spiritual al minerilor în perioada de captivitate sub pământ, a fost filmat de televiziunea americană ABC alergând gol-puşcă pe o plajă şi înotând în apele oceanului. Dario Segovia nu şi-a revenit pe deplin din experienţa traumatizantă, spun psihologii, după ce au aflat că minerul şi-a îndepărtat propria soră.

Asaltaţi de jurnalişti veniţi în Chile din toate colţurile lumii, minerii au reuşit performanţa de a nu le dezvălui nimic curioşilor, potrivit AFP. "Au savurat prima lor lună de libertate, unii într-o deplină discreţie unii, alţii asaltaţi de onoruri", dar pentru majoritatea persistă incertitudinea privind viitorul lor profesional. Preşedintele ţării, Sebastian Pinera, care a contribuit personal la operaţiunile de salvare, nu i-ar putea lăsa pe drumuri. I-a îmbrăţişat şi când au ieşit de sub pământ, la 13 octombrie, şi după câteva zile când i-a avut oaspeţi la palatul prezidenţial din Santiago de Chile. Le-a mulţumit şi i-a încurajat să continue să-şi servească ţara. Minerii nu dau semne să renunţe. Deocamdată şi-au făcut planuri pentru perioada Sărbătorilor de iarnă ­ vor călători în Israel. Statul israelian le-a oferit ocazia de a vizita Ţara Sfântă de Crăciun.

Minerii au răspuns imediat, cerându-le israelienilor să-i accepte împreună cu 70 de prieteni şi rude. Unul dintre mineri, mai păcătos, şi-a exprimat dorinţa de a lua cu el şi soţia, şi amanta. Toate cheltuielile aferente excursiei de o săptămână ar trebui acoperite de statul israelian, potrivit minerilor. Comportamentul profitorilor a fost explicat zilele trecute de  Edison Pena, după revenirea de la New York: "Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine după aceea. Cine îşi va aminti de noi? Nimeni... Aşa că trebuie să profit acum. Pentru moment, primim indemnizaţie pentru concediu medical, dar după aceea?".

Bolivianul Carlos Mamani este cam singurul care poate dormi liniştit - preşedintele ţării lui, Evo Morales, i-a făcut o ofertă concretă, pe care ortacul a şi acceptat-o - va reveni în Bolivia şi va lucra, la suprafaţă, pentru compania publică de minerit.

×
Subiecte în articol: externe