x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China reacționează dur și acuză SUA de coerciție economică după măsurile decise de americani

China reacționează dur și acuză SUA de coerciție economică după măsurile decise de americani

de Redacția Jurnalul    |    10 Aug 2023   •   17:00
China reacționează dur și acuză SUA de coerciție economică după măsurile decise de americani
Sursa foto: Hepta

China face demersuri după noile măsuri decise de americani pentru a restricționa investițiile în tehnologia chineză, față de care și-a exprimat „o puternică nemulțumire”. China dă asigurări că „va acorda o atenție deosebită evoluțiilor relevante și își va proteja cu hotărâre drepturile”.

Ministerul chinez de Externe a declarat joi că a "depus o plângere fermă" în fața SUA în legătură cu restricțiile propuse pentru investiții, calificându-le drept un "act flagrant de coerciție economică și de intimidare științifică și tehnologică" al cărui "scop real" este de a "priva China de dreptul său la dezvoltare", notează CNN.

Într-o declarație separată, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului a declarat că țara este serios îngrijorată de aceste evoluții și își rezervă dreptul de a lua măsuri.

Ordinul, a spus purtătorul de cuvânt, "se abate grav de la principiile economiei de piață și ale concurenței loiale" și perturbă lanțurile de aprovizionare globale.

Este reacția dură a Beijingului la doar câteva ore după ce administrația lui Joe Biden a detaliat noile reguli care limitează investițiile americane în industriile de tehnologie avansată din China, într-un efort de a proteja securitatea națională.

Noile reguli ar impune restricții asupra investițiilor efectuate de firmele americane de capital privat și de capital de risc, precum și asupra societăților mixte, în domeniul inteligenței artificiale, al calculului cuantic și al semiconductorilor din China.

Pregătite de mult timp, noile restricții sunt menite să împiedice scurgerea cunoștințelor și a banilor americani către China și să restrângă cantitatea de tehnologie de ultimă generație disponibilă pentru armata chineză. Oficialii care au anunțat această măsură au subliniat în repetate rânduri că obiectivul lor este de a limita ajutorul acordat de capitalul american armatei chineze, nu de a afecta economia Chinei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China sua intimidare economica