Schimbul istoric subliniază o schimbare completă a destinelor celor două ţări: China creşte rapid şi conduce economia globală, în timp ce Japonia nu şi-a revenit niciodată complet de pe urma stagnării care urmat crizei imobiliare. Totuşi, Japonia a anunţat că economia ţării va fi ridicată de un val de reveniri pe pieţe cheie precum cele din SUA şi alte ţări, ţintind să beneficieze totodată de pe urma ţării vecine şi principala piaţă de export, China.
"Noi nu administrăm economia pentru a concura în clasamente cu alte ţări, ci pentru a îmbunătăţi vieţile oamenilor. Apreciem, ca ţară vecină, faptul că economia Chinei avansează rapid. Acest lucru poate deveni fundaţia dezvoltării economiei regionale, inclusiv în Asia de Est şi de Sud-Est", a declarat Kaoru Yosano, ministrul politicilor fiscale.
Produsul Intern Brut al Japoniei a scăzut cu 0,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de perioada iulie-septembrie. Contracţia este mai blândă decât anticipau analiştii, însă este prima scădere economică din ultimele cinci trimestre. La nivel anual, economia niponă s-a contractat cu 1,1% faţă de anul anterior, în timp ce PIB-ul Statelor Unite a crescut cu 3,2%.
Citește pe Antena3.ro