x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi, în corzi. COVID, pe punctul să infecteze comunismul

Xi, în corzi. COVID, pe punctul să infecteze comunismul

de Şerban Mihăilă    |    06 Dec 2022   •   07:00
Xi, în corzi. COVID, pe punctul să infecteze comunismul
Sursa foto: Agerpres

Deși este prematur să fie considerată o victorie totală asupra regimului comunist de la Beijing, revolta colectivă a chinezilor contra restricțiilor draconice impuse pentru eliminarea COVID a forțat unul dintre cele mai autoritare guverne din lume - și pe liderul său, Xi Jinping, - să dea înapoi, într-un gest de concesie fără precedent.

Protestele de pe întreg teritoriul țării au determinat o serie de autorități locale din China să relaxeze restricțiile împotriva COVID. Decizia sugerează o schimbare, în vederea redeschiderii treptate a țării, într-un moment în care chinezii se apropie de intrarea în cel de-al patrulea an de pandemie.

Începând de săptămâna trecută, peste 20 de orașe, inclusiv marile metropole Beijing, Shanghai, Shenzhen, Wuhan și Chengdu, au eliminat cerințele privind testele COVID negative, atât în transportul în comun, cât și în alte locuri publice.

Mai mult, unele complexe rezidențiale permit acum persoanelor infectate, cu nevoi speciale, să stea în carantină la domiciliu, în loc să fie trimise în izolare centralizată.

Schimbare izbitoare de discurs

Cel mai înalt oficial chinez din domeniul Sănătății semnalase încă de la jumătatea săptămânii trecute o schimbare de strategie, declarând că măsurile adoptate pentru controlul pandemiei în țară au intrat „într-o nouă etapă și misiune”.

Ulterior, însuși președintele Xi i-a împărtășit gândurile sale pe această temă președintelui Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită în China. Potrivit unui oficial UE, liderul chinez i-a recunoscut lui Michel că oamenii sunt frustrați, sugerând apoi deschiderea sa față de relaxarea restricțiilor contra COVID.

Noua atitudine a conducerii de la Beijing vine în contrast izbitor cu susținerea unanimă primită de Xi pentru politica sa de „toleranță zero” față de COVID, expusă la Congresul Partidului Comunist, la sfârșitul lunii octombrie.

Bineînțeles, la vremea respectivă, Xi nu a făcut nicio mențiune despre furia publică mocnită de luni de zile sau despre costurile economice și sociale în creștere ale strategiei în privința pandemiei, pe care a promovat-o personal în ultimii trei ani.

De altfel, cu doar șase săptămâni în urmă, autoritatea lui Xi părea de necontestat. Înlăturând toate barierele ideologice de până acum, el își asigurase un al treilea mandat la putere, îi trăsese pe linie moartă pe liderii mai moderați din punct de vedere politic și împânzise noua conducere de partid cu loialiști devotați - inclusiv cu unii dintre cei mai fideli susținători ai strategiei sale „zero-COVID".

Împotriva liderului suprem

Această imagine de control absolut a fost zguduită, la sfârșitul lunii trecute, de o explozie de proteste din partea chinezilor de rând, a muncitorilor migranți și a studenților universitari, care s-au săturat de deciziile Partidului Comunist, aflat la putere.

Într-o evoluție îngrijorătoare pentru partid, pe lângă restricțiile COVID, mulți tineri protestatari și-au îndreptat furia și asupra politicilor autoritare ale lui Xi, de la cenzura tot mai strictă la controalele ideologice draconice, fără precedent în ultimele decenii, care stabilesc ce au voie chinezii să urmărească pe ecran, să citească și să cumpere în viața de zi cu zi.

Unii protestatari au cerut libertăți politice mai mari, alții au denunțat dictatura și guvernarea pe viață. Cea mai îndrăzneață sfidare politică a venit însă din Shanghai, cel mai mare oraș și centru financiar al Chinei, unde mulțimile au cerut în mod deschis, timp de două nopți consecutive, demisia lui Xi.

În timp ce forțele de securitate acționează rapid și în forță pentru a înăbuși demonstrațiile, apelurile tot mai mari la schimbare politică - nemaiîntâlnite la o asemenea scară de la protestele din Piața Tiananmen, din 1989, - au determinat cel mai probabil autoritățile să accelereze relaxarea restricțiilor.

Aparatul de propagandă se pune în mișcare

Presa de stat a evitat să facă vreo mențiune în privința protestelor din țară, dar a explicat că ajustarea discursului politic al Beijingului pe tema COVID este un rezultat al evoluției științei.

Mecanismul propagandei comuniste a fost surprins de un locuitor al capitalei chineze, într-o postare virală pe rețeaua Weibo, cenzurată ulterior: „Când discuți cu ei despre democrație, îți vorbesc, în cele din urmă, despre știință".

După ce a întreținut cu insistență teama publicului față de infecțiile și decesele provocate de COVID, mass-media de stat din China citează acum cercetări vechi de câteva luni privind „patogenitatea comparativă redusă” a variantei Omicron, remarcă CNN. 

Unele instituții media de stat au distribuit, de asemenea, un interviu cu un expert medical, care exprimă îndoieli cu privire la COVID-ul „de durată”, într-o prezentare ce contrastează puternic cu acoperirea mediatică anterioară, ce enumera riscurile pe termen lung ale contractării virusului, mai precizează aceeași sursă.

Această schimbare radicală în mesajul public nu a trecut neobservată de chinezii care critică politica „zero-Covid. Unii au postat capturi de ecran juxtapuse din două rapoarte ale ziarului de stat „People's Daily”, publicate la cinci luni distanță - unul care subliniază efectele grave ale COVID pe termen lung, iar altul cu titlul: „În prezent, nu există nicio dovadă care să arate că există COVID de durată”.

Relaxare și nu prea

În pofida relaxării parțiale, multe restricții rămân în vigoare, iar în unele părți ale țării sunt impuse în continuare noi închideri și restricții de călătorie.

„Se pare că distanțarea de «zero-COVID» este, într-o mare măsură, un proces descentralizat în China; în timp ce unele localități reduc restricțiile, altele se agață încă de acestea, iar câteva așteaptă și urmăresc ce se întâmplă.”, susține Yanzhong Huang, cercetător principal pentru Sănătate Globală la „Council on Foreign Relations” din New York. „Schimbarea subită de politică este un lucru obișnuit.”, adaugă el, citat de CNN.

În unele orașe, relaxarea parțială a provocat confuzie și haos. În Beijing, locurile publice, cum ar fi centrele comerciale și clădirile de birouri, necesită în continuare un test COVID negativ de 48 de ore pentru a intra. Îndepărtarea bruscă a ghișeelor de testare din capitală a provocat, de asemenea, cozi lungi la centrele de testare rămase.

Cu toate acestea, locuitorii din marile orașe au postat fotografii cu ghișeele de testare îndepărtate de pe străzi, sărbătorind ceea ce unii consideră a fi „începutul sfârșitului” pentru politica „zero-COVID”.

Alții nu au chef de sărbătoare, invocând pierderile suferite până acum din cauza restricțiilor draconice.

„Nu vor exista compensații, nu vor exista scuze, nu se va descoperi adevărul, ci se va merge mai departe. Ceea ce ne poate bloca ne poate, de asemenea, debloca cu ușurință. Cât de terifiantă este această putere capricioasă și când îți va răsturna din nou viața? Nu sărbătoresc, doar îmi amintesc cu recunoștință de acei prieteni curajoși!”, a postat un locuitor din Beijing pe Weibo, referindu-se la protestatarii care au reușit să determine puterea de la Beijing să cedeze în fața străzii, chiar dacă și numai parțial.

 

×
Subiecte în articol: Xi Jinping Covid-19 China