x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China donează Cubei 100 de milioane de dolari

China donează Cubei 100 de milioane de dolari

de Redacția Jurnalul    |    27 Noi 2022   •   19:30
China donează Cubei 100 de milioane de dolari
Sursa foto: Hepta

China a donat Cubei aproximativ 100 de milioane de dolari în timpul unei vizite oficiale a preşedintelui Miguel Diaz-Canel la Beijing, a anunţat vicepremierul cubanez, Alejandro Gil, informează AFP.

În timpul discuţiilor oficiale pe care Diaz-Canel le-a purtat vineri cu omologul Xi Jinping, partea chineză a anunţat că donează Cubei aproximativ 100 de milioane de dolari, a declarat Gil la televiziunea publică cubaneză.

Alejandro Gil, care deţine şi portofoliul Economiei, a subliniat că aceşti bani sunt destinaţi cu prioritate economiei insulei, care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii, cauzată de înăsprirea embargoului impus de SUA, în vigoare din 1962, şi de consecinţelor pandemiei globale de COVID-19.

Preşedintele cubanez a încheiat vineri o vizită oficială în China, parte a unui turneu internaţional care l-a purtat în Algeria, Rusia şi Turcia cu ambiţia de a consolida sectorul critic al energiei electrice, care suferă din luna mai de pe urma unei crize de producţie severe care a dus la întreruperi de curent şi penurie de combustibil.

Alejandro Gil a mai anunţat că în timpul vizitei în China s-au semnat 12 instrumente juridice, dintre care unele sunt "legate de redeschiderea unor noi finanţări" pentru investiţiile chineze în Cuba. S-a discutat, de asemenea, despre datoria faţă de China acumulată de Cuba în ultimii ani, a cărei valoare nu a fost dezvăluită.

China este al doilea partener comercial al Cubei, după Venezuela, şi un aliat politic important.

În timpul vizitei preşedintelui cubanez în Algeria la jumătatea lunii noiembrie, preşedintele Abdelmadjid Tebboune a anunţat reluarea furnizării de combustibil către Cuba, donarea unei centrale solare şi anularea dobânzii la datoria cubaneză, a cărei valoare nu a fost, de asemenea, dezvăluită.

×
Subiecte în articol: China Cuba