Beijingul acordă din ce în ce multe credite ţărilor în curs de dezvoltare. Occidentul bate alarma: în acest fel, China şi-ar putea impune controlul asupra pieţelor de resurse energetice, notează cotidianul austriac Die Presse, citat de Agerpres.
În ultimii câţiva ani, băncile chineze au acordat ţărilor în curs de dezvoltare credite cu 10 miliarde mai mari decât cele oferite de Banca Mondială /BM/, dominată de americani. Dar, spre deosebire de BM, Beijingul oferă credite nu atât pentru dezvoltarea respectivelor ţări: scopul său principal este cel de a beneficia de un regim preferenţial în ceea ce priveşte accesul la resursele naturale ale acestor state, în primul rând la resursele lor de petrol, subliniază cotidianul.
În relaţia cu Rusia, Venezuela şi Brazilia, această afacere poartă o denumire concretă: 'bani contra petrol'. În acest caz, Beijingul obţine contracte pe termen lung privind livrările de combustibil.
În afară de aceasta, trăgând concluzii pragmatice din criza financiară, China încearcă să-şi diminueze dependenţa faţă de consumatorii americani înglodaţi în datorii, extinzându-şi baza comercială. Nu în ultimul rând, Beijingul depune eforturi pentru ca yuanul să devină una dintre valutele mondiale de alternativă.
Totodată, pentru ţările în curs de dezvoltare în joc sunt puse multe în ceea ce priveşte dezvoltarea în direcţia statalităţii de drept şi a democraţiei, atenţionează Die Presse. Astfel, BM condiţionează acordarea de credite de necesitatea desfăşurării unor reforme politice în aceste ţări, în timp ce în cazul înalţilor funcţionari chinezi, aceştia nu se sinchisesc să ofere credite oricui - de la dictatorii africani până la 'duşmani ai imperialismului american' de tipul lui Hugo Chavez - cu condiţia ca acest lucru să fie la unison cu obiectivele lor strategice. Pentru a-şi proteja investiţiile, China cere doar reforme economice, subliniază cotidianul austriac.