x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China: Judecător de la Curtea Supremă, închis pe viaţă pentru mită

China: Judecător de la Curtea Supremă, închis pe viaţă pentru mită

de Mihaela Matachita    |    19 Ian 2010   •   00:00

Un tribunal chinez l-a condamnat pe un fost judecător de la Curtea Supremă la închisoare pe viaţă pentru luare de mită şi alte acuzaţii de corupţie, a relatat BBC citând mass-media de stat din China.

Huang Songyou (52 de ani) este judecătorul cu cel mai înalt grad condamnat în China pentru astfel de acuzaţii. El a fost pedepsit pentru că a primit mită în valoare de 3,9 milioane de yuani (peste 430.000 de euro), pe când era adjunctul şefului Curţii Supreme. Huang a fost exclus din Partidul Comunist (la putere în China) şi nu va mai putea să deţină funcţii publice. Averea i-a fost confiscată.

El a mai fost condamnat pentru deturnarea a 1,2 milioane de yeni din fonduri guvernamentale în 1977, când era preşedintele unui tribunal cu nivel mai mic în provincia Guangdong din sudul Chinei.
Huang a recunoscut acuzaţiile după ce a fost demis din funcţia de la Curtea Supremă în 2008.

China a lansat o campanie împotriva corupţiei înalţilor oficiali şi, potrivit agenţiei oficiale de ştiri Xinhua, Huang este cel mai important judecător condamnat de când Partidul Comunist a luat puterea în 1949. BBC aminteşte că, teoretic, tribunalele sunt independente în China, dar sunt strict controlate de Partidul Comunist.

×
Subiecte în articol: externe