x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China se apropie de titlul de a doua economie mondială

China se apropie de titlul de a doua economie mondială

de Mihaela Matachita    |    21 Ian 2010   •   00:00

În ciuda crizei economice, China, care a avut o creştere de 8,7% în 2009, este pe punctul de a surclasa o Japonie slăbită de recesiune, având astfel toate şansele de a deveni a doua economie din lume, a relatat AFP citând estimările analiştilor.

China şi Japonia, cele două mari economii ale Asiei, au încheiat anul 2009 aproape la egalitate. Dar rata de creştere de 8,7% îi oferă Chinei "viteza" necesară pentru a-i "sufla" Japoniei, anul acesta sau în 2011, titlul deţinut de patru decenii.

Potrivit statisticilor oficiale, PIB-ul nominal (stabilit fără a ţine cont de rata inflaţiei) al Chinei a ajuns la 4.900 de miliarde de dolari. Japonia, care îşi va publica cifrele la 15 februarie, a avut în 2008 un PIB de 5.500 de miliarde de dolari dar, conform previziunilor specialiştilor, economia sa a înregistrat o contracţie de circa 6% în 2009, având un PIB de 5.200 de miliarde de dolari. AFP adaugă că analiştii se aşteaptă la o nouă creştere puternică a Chinei în 2010, fapt care va ridica ţara pe locul al doilea în economiile lumii, în detrimentul Japoniei, ţară marcată de deflaţie şi declin demografic.

Cu toate acestea, dacă se analizează PIB pe cap de locuitor, China, cu o populaţie de 1,3 miliarde de oameni, se află mult în urmă: anume pe locul 104, cu 3.259 dolari per capita, faţă de locul 23 deţinut de Japonia cu 38.457 de dolari per capita, atenţionează agenţia citată, temperând optimismul referitor la China.

×
Subiecte în articol: externe