x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oficiali chinezi merg în Taiwan în prima vizită după pandemie

Oficiali chinezi merg în Taiwan în prima vizită după pandemie

de Redacția Jurnalul    |    18 Feb 2023   •   08:20
Oficiali chinezi merg în Taiwan în prima vizită după pandemie

Un grup de oficiali chinezi a sosit sâmbătă în Taiwan, în prima vizită din ultimii trei ani, de la începutul pandemiei COVID-19, pentru a participa la un eveniment cultural, într-un moment de creștere a tensiunilor militare de cealaltă parte a Strâmtorii Taiwan, potrivit Reuters.

Guvernul taiwanez a permis săptămâna aceasta călătoria a șase oficiali, conduși de Liu Xiaodong, șeful adjunct al biroului din Shanghai al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwan, pentru a participa la Festivalul Lanternelor din Taipei, la invitația guvernului orașului.

Liu, sosind la aeroportul Songshan din centrul orașului Taipei, nu a răspuns la întrebările reporterilor, iar grupul său a fost urcat într-o dubă sub o securitate sporită și a fost condus la plecare.

Un mic grup de susținători ai independenței Taiwanului au protestat față de sosirea chinezilor fața aeroportului, strigând „Taiwan și China, țări separate” și „Chinezi, ieșiți afară”, în timp ce pe drumul aeroportului un alt mic grup de susținători pro-China au strigat bun venit.

Chilly Chen, șeful biroului pro-independență al Republicii Taiwan, a declarat pentru Reuters că poporul taiwanez este foarte ospitalier și salută vizitatorii, dar este îngrijorat că aceștia vin să impună politicile chineze pe insula democratică.

„Tot ceea ce face China este în slujba politicii, iar scopul lor este cu siguranță frontul unit”, a adăugat Chen, referindu-se la numele politicii Chinei de cooptare a necomuniștilor și a poporului taiwanez în special.

Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan, care elaborează politica chineză, a declarat că grupului i s-a permis să vină atât timp cât își păstrează un profil scăzut și că speră că vizita lor va promova înțelegerea reciprocă și „schimburile sănătoase și ordonate” în continuare.

În timp ce China a refuzat să vorbească cu guvernul taiwanez de la preluarea mandatului de către președinta Tsai Ing-wen în 2016, considerând că este o separatistă, schimburile între orașe au continuat până când au fost întrerupte de pandemie.

Cu toate acestea, administrația Tsai a încercat cu prudență să redeschidă legăturile mai puțin sensibile între persoane de când a ridicat controalele la frontieră legate de pandemie la sfârșitul anului trecut, cu scopul de a genera bunăvoință cu China.

Dar China continuă să desfășoare activități militare în apropierea Taiwanului, inclusiv traversarea aproape zilnică a liniei mediane a strâmtorii Taiwan de către avioanele forțelor aeriene chineze, care anterior serveau ca o barieră neoficială.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China Taiwan