x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chinei priveşte spre Republica Moldova

Chinei priveşte spre Republica Moldova

de Mihaela Matachita    |    02 Feb 2010   •   00:00

China manifestă un interes în creştere faţă de Republica Moldova, o republică fost sovietică mai săracă decât multe ţări din Africa, se arată într-un comentariu Reuters.

China a semnat în iulie 2009 un memorandum de înţelegere pentru un credit de 1 miliard de dolari către Republica Moldova, echivalentul unei zecimi din PIB-ul acestei ţări şi de departe cel mai mare împrumut pe care această ţară îl va primi.

"Este adevărat că exportatorii chinezi caută să îşi diversifice baza de export", a spus Duncan Innes-Ker, analist al Economist Intelligence Unit (EIU), de la Beijing. "Aş fi crezut că vor merge în locuri mult mai tradiţionale, pentru că Moldova nu are infrastructură", a adăugat el.

Criza economică a lovit puternic Republica Moldova şi ţara are nevoie de bani, aminteşte Reuters. Manualul CIA rezumă perspectivele pesimiste ale acestui stat: "Va avea probabil o revenire modestă în 2010, dar rămâne vulnerabilă la incertitudine politică, capacitate administrativă redusă, interese birocratice, preţuri mari la combustibili, condiţii meteo nefavorabile pentru agricultură, scepticismul investitorilor străini şi prezenţa regimului separatist ilegal din regiunea Transnistria".

Ce mai caută însă China, în afară de a-şi diversifica o parte din rezervele valutare de 2.400 miliarde de dolari?, se întreabă Reuters, care găseşte răspunsul în nivelul de alfabetizare mai ridicat decât în SUA şi în faptul că Republica Moldova se situează confortabil în prima jumătate a clasamentului celor 134 de state indexate de Forumul Economic Mondial din punctul de vedere al potenţialului tehnologiei informaţiei. Fonduri din creditul promis de China se vor îndrepta spre proiecte de construcţii şi infrastructură, iar o altă parte va merge spre crearea de industrii de înaltă tehnologie, potrivit guvernului actual.

NOUA POLITICĂ EXTERNĂ A BEIJINGULUI
Mai semnificativă este însă influenţa pe care împrumutul o poate cumpăra. "China îşi pune în practică noua politică externă", de superputere în ascensiune, a spus Lilit Gevorgyan, analist la IHS Global Insight. China se mişcă uşor spre zone sărace din Europa de Est, construind treptat relaţii financiare cu vecinii Rusiei.

"Prin întărirea prezenţei sale în curtea Rusiei, China îşi construieşte mai multe pârghii în negocierile generale cu Moscova", afirmă Innes-Ker, în timp ce Lilit Gevorgyan este de acord că Beijingul vrea să câştige "dividende politice". China va avea nevoie de pârghii tot mai puternice în relaţia cu Rusia, pe măsură ce acordurile bilaterale în domeniul hidrocarburilor se extind. Acum, primul ministru rus Vladimir Putin vrea o cooperare economică mai strânsă cu China, comentau analiştii IHS Global Insight în octombrie 2009, deşi între cele două puteri se menţine încă neîncrederea.

Pentru China, împrumutul către Republica Moldova ar putea constitui o modalitate de a-şi stabili o clientelă şi în curtea Uniunii Europene. China se va concentra probabil pe sectoarele agricol, textilelor şi vinului din Republica Moldova, estima Franklin Steves, consilier politic în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare /BERD/, potrivit căruia exporturile chineze spre UE prin Republica Moldova ar reduce semnificativ costurile de transport.

Din partea Chinei nu s-a primit până acum niciun ban, dar promisiunea este destul de puternică, încheie Reuters.

×
Subiecte în articol: externe