x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chirac face cheta pentru propriul muzeu

Chirac face cheta pentru propriul muzeu

11 Aug 2004   •   00:00

Britanicii sunt foc si para: presedintele francez Jacques Chirac a avut tupeul sa le ceara din nou bani pentru faimosul sau muzeu, singurul loc din lume unde un peste preistoric de 1,5 metri, impaiat, are sansa de a sta alaturi de un bibelou infatisand un luptator de sumo stand intr-un picior.

ANA ILIE

Cele 4 milioane de euro cu care a fost construit Muzeul Jacques Chirac, bani la care au pus umarul Uniunea Europeana, contribuabilii francezi si cei 300 de sarmani locuitori ai satucului Sarran, din sud-vestul Frantei, unde a fost amplasata "institutia de cultura", nu ii sunt suficiente presedintelui Chirac.

SPATIU MAI MARE. El ar mai vrea ceva finante europene pentru a extinde muzeul, desi, inca de la deschidere, acesta s-a dovedit a fi falimentar. Chirac a avut ideea de a dubla dimensiunea actuala a cladirii, lucrare pentru care vrea ca francezul si europeanul de rand sa mai scoata din buzunar vreo 7 milioane de euro. Asta, desi actuala cladire are in dotare o terasa mai mult goala, pusa la dispozitia turistilor obositi de "experienta culturala", si o suprafata de expunere care starneste invidia. Britanicii, care si-asa nu-l prea plac pe Chirac, au fost de acord sa-i dea "viermelui", dupa cum il numesc "cu afectiune", 33.000 de euro pentru constructia edificiului. Asa ca noua suma ceruta de la Paris nu a reusit sa starneasca decat indignare pe partea cealalta a Canalului Manecii, mai multi politicieni declarand ca "mai bine ar da acesti bani pentru o cauza buna, decat pentru a-i inalta osanale lui Chirac".

VULTURUL SAUDIT. Totusi, sunt rare in viata ocaziile in care ai oportunitatea sa dai bani pentru expunerea unor piese fascinante, precum cele pe care le-a strans Chirac de-a lungul carierei sale politice. Printre cele 4.000 de daruri primite de acesta trebuie neaparat amintit pestele preistoric de 1,5 metri, impaiat, asezat strategic langa cizmele de cowboy, albastre, nou-noute, daruite de fostul presedinte american Bill Clinton, doua sepci de baseball si o minge dezumflata de rugby. La sectiunea Asia, curiosii pot admira un bibelou de portelan de mari dimensiuni, infatisand un luptator de sumo stand intr-un picior. Arabia Saudita si-a lasat amprenta inconfundabila asupra Muzeului Chirac cu o uriasa statuie a unui vultur pe o creanga, de o valoare si vulgaritate inestimabila, spun vizitatorii, batuta in aur, diamante, rubine, smaralde si safire.

FALIMENTAR

Legenda spune ca sotia lui Chirac, Bernadette, viceprimar al satucului, ar fi insistat ca muzeul sa fie amplasat aici, la o distanta convenabila de Chateau de Bity, castelul-rezidenta al familiei. Oricum, prima doamna a Frantei isi petrece mai mult timp aici, avand grija de muzeu, decat sotul sau. Se spune ca tot ea ar fi decis si devierea traseului Autostrazii A 89, pentru ca eventualii turisti sa ajunga mai usor la muzeu. Din pacate, doar 36.000 de temerari s-au incumetat anul trecut prin locurile nebatute de picior de turist, pentru sansa de a plati biletul de 4 euro la intrarea in muzeu.
×
Subiecte în articol: externe chirac