x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CHIŞINĂU / "Au fost create condiţii ca alegerile să fie fraudate"

CHIŞINĂU / "Au fost create condiţii ca alegerile să fie fraudate"

de Vitalie Calugareanu    |    30 Ian 2009   •   00:00

Cu cinci zile înaintea demarării campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, societatea civilă atenţionează asupra existenţei premiselor de fraudare a scrutinului. În special, experţii atrag atenţia asupra implicării organelor de forţă în anihilarea oponenţilor puterii comuniste.



SE ÎMPART CITAŢIILE
Numai în ultimele patru zile au fost citaţi să se prezinte la Procuratură liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, colegul său de partid, Ion Pleşca, ceva mai înainte liderul Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, iar miercuri primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL. Dacă ne uităm atent la sondaje, anume partidele pe care le reprezintă aceşti politicieni au şanse să acceadă, pe lângă comunişti, în Parlamentul ce va rezulta din alegerile de la data de 5 aprilie curent.

RAPORTUL LADOM
Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) a făcut public ieri un raport despre climatul preelectoral din Republica Moldova în care atrage atenţia asupra existenţei tuturor premiselor pentru fraudarea viitoarelor alegeri: "Am remarcat faptul că se purcede la intimidarea şi ameninţarea persoanelor active politic..., care sunt descurajate. Am constatat o lipsă a diversităţilor de opinii în activitatea mass-media care este periclitată de tendinţe părtinitoare şi de învinuiri reciproce", a subliniat preşedintele Ligii, Paul Strutzescu.

Observatorii independenţi, OSCE, Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei au cerut recent puterii comuniste de la Chişinău să asigure un exerciţiu electoral democratic şi să anuleze prevederile restrictive introduse în ajunul campaniei în Codul electoral. Este vorba despre interdicţia de a constitui blocuri electorale, despre majorarea pragului de accedere în Parlament pentru partidele politice de la 4% la 6% şi interdicţia impusă persoanelor cu dublă cetăţenie de a deţine funcţii publice. Autorităţile moldovene au ignorat, însă, toate aceste recomandări.

×
Subiecte în articol: externe