x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CHIŞINĂU / Comuniştii îi sancţionează pe cei care au votat un liberal

CHIŞINĂU / Comuniştii îi sancţionează pe cei care au votat un liberal

de Vitalie Calugareanu    |    28 Ian 2009   •   00:00

Activitatea Primăriei Municipiului Chişinău şi a subdiviziunilor acesteia este paralizată. Ministerul Justiţiei a pus sechestru pe conturile Primăriei, pentru a asigura astfel restituirea unei presupuse datorii faţă de furnizorul de căldură.



Primarul liberal Dorin Chirtoacă susţine că o astfel de datorie nu există şi că decizia autorităţilor centrale comuniste "este una eminamente politică şi de natură electorală".

Nu este prima dată când autorităţile centrale comuniste vânează momente prielnice ca să-l discrediteze pe primarul liberal de Chişinău Dorin Chirtoacă. Ba i se intentează dosare penale pentru numirea cuiva în funcţie, ba poliţia îi fură Pomul de Crăciun şi îl împiedică să le ducă cadouri copiilor din orfelinate, ba întreaga Capitală este lăsată fără căldură în plină iarnă. Toate aceste trucuri de discreditare aplicate de guvernarea comunistă au avut până acum efect invers, mediatizarea lor transformându-l pe Dorin Chirtoacă în victimă a regimului comunist. Aşa arată şi sondajele care îi atribuie o creştere continuă de popularitate.

PRESA CARE NU DEZINFORMEAZĂ

Experţii în tehnici electorale angajaţi de puterea comunistă uită că în Chişinău, comparativ cu restul ţării, există instituţii de presă libere, foarte credibile, care nu manipulează, ci informează. Iată de ce în Chişinău comuniştii nu au câştigat niciodată alegerile.

Decizia Ministerului Justiţiei de a bloca toate conturile subdiviziunilor Primăriei Chişinău poate avea consecinţe grave. Peste câteva zile, structurile de salubrizare îşi vor sista activitatea, transportul public va înceta să mai circule, şcolile vor rămâne fără finanţare, iar luminile de pe străzile Capitalei se vor stinge. Au fost blocate şi conturile primăriilor mai multor localităţi ce intră în componenţa Chişinăului: Vadul lui Vodă, Tohatin, Bubuieci, Codru, Durleşti, Vatra, Ghidighici, Ciorescu, Sângera, Coloniţa, Cricova şi Stăuceni. Ministerul Justiţiei a dispus până şi blocarea contului Teatrului Municipal de păpuşi "Licurici".

ABUZ
Primarul Dorin Chirtoacă susţine că decizia autorităţilor centrale este una abuzivă şi de natură electorală: "Este un abuz, în condiţiile în care noi avem fonduri prevăzute pentru achitarea acestei pretinse datorii pe care nici nu ar fi trebuit să o avem, se încearcă paralizarea activităţii întregului municipiu", a spus primarul.

De fapt, este vorba despre o datorie de 147 milioane de lei moldoveneşti pe care Primăria Chişinău o are faţă de furnizorul de căldură, bani ce sunt prevăzuţi în bugetul municipal pentru anul curent. Cu toate acestea, conturile Primăriei au fost blocate pentru a doua oară în ultimele patru luni. "După ce a fost aplicat sechestru, de la 1 octombrie, pe conturile Primăriei şi, probabil, au sperat că ne vom înceta existenţa – lucru care nu s-a întâmplat ­, acum observăm o acţiune mai îndrăzneaţă a autorităţilor centrale, şi anume, încercarea de a paraliza activitatea tuturor instituţiilor. Va fi o situaţie dificilă în următoarele zile, săptămâni, poate chiar luni... până la alegeri", anticipează Dorin Chirtoacă.

Din cauza datoriilor la plata energiei electrice acumulate ca urmare a blocării anterioare a conturilor Primăriei, furnizorul de electricitate a emis două avertizări administraţiei publice locale în care ameninţă cu deconectarea clădirii de la sursa de alimentare cu energie electrică.
 

×