Prezentă vineri la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, organizată la Santiago de Compostela (Spania), Christine Lagarde a spus că, atât nivelul costurilor cu împrumuturile, cât şi perioada de timp la care vor rămâne la un nivel ridicat "va conta semnificativ", fără a dezvolta subiectul.
"Repet, nu am decis, discutat şi nici măcar nu am pronunţat cuvântul reduceri", a precizat Christine Lagarde.
Aceste comentarii vin la o zi după ce gardienii euro au majorat dobânda de referinţă, pentru a zecea oară la nivelul record de 4%. Întărind ideea că această decizie marchează sfârşitul unei campanii fără precedent demarată de BCE pentru a înăspri costul creditului, vicepreşedintele Luis de Guindos şi guvernatorul Băncii centrale a Estoniei, Madis Muller, au spus că nivelul actual al dobânzii ar putea fi suficient pentru a permite revenirea inflaţiei la nivelul ţintă de 2%.
Factorii de decizie "au fost foarte clari când au spus că, din câte cunosc, nu sunt aşteptate noi majorări de dobândă în lunile următoare", a spus Madis Muller, vineri, într-o postare pe blog.
În condiţiile în care economia zonei euro încetineşte, unii dintre gardienii euro au încercat să obţină o pauză în ciclul de majorare a dobânzilor. O dovadă de cât de disputată a fost decizia de joi a Consiliului guvernatorilor BCE a venit vineri, când guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a luat o decizie neobişnuită de a se abţine de la comentarii.
Chiar dacă traderii au început deja să facă pariuri cu privire la momentul în care BCE va începe să reducă dobânzile, guvernatorul Băncii central a Letoniei, Martins Kazaks, a avertizat că ar putea fi nevoie în continuare de o nouă majorare a costului creditului.
"Sunt confortabil cu nivelul actual al dobânzilor şi cred că vom ajunge la o inflaţie de 2% în a doua jumătate a lui 2025. Dar dacă datele ne spun că avem nevoie de o nou majorare, o vom face", a spus Kazaks.
Christine Lagarde a subliniat şi ea că datele care vor veni vor determina direcţia pe care o vor lua costurile cu împrumuturile.
"Vom fixa dobânzile la un nivel suficient de restrictiv şi atât de mult timp cât va fi nevoie, pentru a atinge ţinta de inflaţie de 2%", a spus Lagarde.