Urmatoarele sapte zile sunt decisive pentru America. Depinde numai de cei doi rivali, democratul John Kerry si republicanul George W. Bush, sa-i convinga fiecare pe alegatori ca el este cel care poate readuce siguranta in casele acestora.
ANA ILIE
|
TRAGEDIE. Pe oricine ar alege, americanii vor sa fie siguri ca atacurile de la 11 septembrie 2001 nu se vor repeta |
Pe locuri, fiti gata, start! Campania electorala din America a intrat in linie dreapta, iar cei doi candidati, republicanul George W. Bush si democratul John Kerry, sunt decisi ca, in cele sapte zile care au mai ramas pana cand americanii isi aleg preferatul, sa se lupte pe viata si pe moarte pentru sansa de a petrece urmatorii patru ani la
Casa Alba.
Fiecare viitoare miscare, iesire in public, fraza rostita in fata alegatorilor sau a presei au fost dinainte gandite cu atentie de personalul de campanie al ambilor rivali, si de-acum incolo nu se mai admit greseli. Orice scapare va fi platita cu cea mai inalta functie din cel mai puternic stat al lumii, America.
ASII DIN MANECA. Mai mult, abia acum, ca intr-un joc de pocher, Bush si Kerry scot asii din maneca, in speranta ca le vor oferi avantajul mult visat. Daca Bush il aduce in sprijin pe cunoscutul actor hollywoodian si guvernator-surpriza al Californiei, Arnold Schwarzenegger, Kerry nu se lasa nici el mai prejos si s-a asigurat ca fostul presedinte Bill Clinton, chiar daca este usor slabit de pe urma operatiei pe cord, va sari in ajutorul sau. S-ar putea insa ca muschii lui Arnold si inima lui Clinton sa nu fie argumente suficiente pentru alegatorul american, dezamagit de directia in care au luat-o razboiul din Irak si economia tarii.
PE TIMP DE RAZBOI. Este un fapt dovedit, spun expertii, ca pe timp de criza, americanii tind sa voteze cu liderii care par a avea un
proiect grandios de redresare a tarii. Si nu trebuie uitat ca americanii voteaza, la 2 noiembrie, pentru prima data dupa trei decenii, sub auspiciile razboiului. Va fi ales acela care va reusi sa le redea americanilor siguranta. Asa ca nu surprinde ca lupta pentru presedintie se duce pe "frontul" Irakului, terorismului si sigurantei nationale. Toata lumea este de acord ca aceasta situatie este o consecinta directa a atacurilor teroriste de la 11 septembrie, dar parerile sunt impartite cand vine vorba de ce s-a facut intre timp pentru evitarea unei posibile repetari a tragediei.
FUNDAMENTAL DIFERITI. Reactiile celor doi candidati, la 11 septembrie 2001, la aflarea vestii ca un avion s-a prabusit peste turnurile World Trade Center, sunt reprezentative, sustine publicatia Time, pentru felul in care Bush si Kerry inteleg, fiecare in felul sau, sa asigure linistea cetateanului obisnuit. Daca Bush a declarat: "Suntem in razboi", Kerry s-a multumit sa remarce, oarecum pacifist: "Este o declaratie de razboi". Daca Bush a dovedit ca nu are nevoie de nimeni pentru a purcede la lupta, Kerry si-a facut un titlu de glorie din faptul ca el si-ar acorda timp suficient pentru a strange aliati. Si, reducand la esenta, Bush alege riscul, pe cand Kerry este mai degraba prevazator.
SPORTIVII
Au trecut vremurile in care candidatii la presedintia Americii castigau inima electoratului cand luau copilasi in brate. Acum, la moda este candidatul atletic, de preferinta placut la infatisare. Chiar daca picioarele lui Bush, ranite dupa o cadere de pe bicicleta, nu mai sunt ce erau odata, cand acesta parcurgea aproape 5 kilometri in 20 de minute si 20 de secunde, nimeni nu se indoieste de tonusul presedintelui. Nici Kerry nu se lasa mai prejos, afisandu-se pe patinoar, cu bicicleta sau la ski.