Arabia Saudită, ţara cu una dintre cele mai puternice economii din Orientul Mijlociu, a declanşat recent o adevărată vânătoare de străini care muncesc ilegal, după ce estimările au arătat că numărul imigranţilor din regat a ajuns la circa nouă milioane - ceea ce reprezintă cam o treime din populaţia regatului. Pentru început, 60.000 de străini care încălcau legislaţia privind rezidenţa şi dreptul de muncă au fost deportaţi în noiembrie, conform oficialilor de la Ministerul Muncii, citaţi de BBC. Mai este mult până la două milioane - cât se apreciază că reprezintă numărul imigranţi ilegali - însă problemele au şi apărut.
Startul campaniei a fost urmat imediat de revolte în zone defavorizate ale capitalei Riyadh, mai mulţi imigranţi din Africa pierzându-şi viaţa în ciocniri cu poliţia. La 850 de kilometri distanţă, oraşul sfânt Mecca s-a confruntat cu o grevă de cinci zile a măturătorilor. 6.000 de muncitori de la salubritate au întrerupt lucrul, revoltaţi că autorităţile de la imigraţie îi hărţuiesc, că nu li se plătesc salariile şi muncesc în condiţii proaste.
Apoi au apărut efectele în economie. Imigranţii care lucrează legal au cerut brusc salarii mai mari, în condiţiile în care cererea de forţă de muncă depăşeşte oferta. În unele domenii, cum sunt salubritatea sau vânzările, nici nu se pune problema angajării de lucrători saudiţi. Pe de o parte, aceştia refuză job-urile "de servitor", iar cei care ar dori cer salarii chiar de cinci ori mai mari decât cele ale imigranţilor. Patronul unui fast-food din Riyadh le-a spus reporterilor de la BBC că muncitorii au ajuns un fel de realitate: "Un prieten mi-a spus că nu s-ar angaja nici dacă i-aş oferi 7.000 de riyali (circa 1.900 de dolari).
Măsurile de reglementare şi de reducere a dependenţei de forţa de muncă străină au fost aplicate pentru prima dată în decembrie trecut. Dar, în faţa agitaţiei create de deportări, autorităţile au decis să amâne aplicarea noii legislaţii. Regele Abdullah a dat companiilor şi oamenilor de afaceri un termen de şase luni pentru a-şi rezolva problemele legate de muncitorii străini ilegali. Ultimatumul a expirat în iulie, iar străinilor li s-au acordat patru luni pentru a părăsi ţara, în caz contrar riscând arestarea şi deportarea.
Măsurile luate de saudiţi vin în contextul în care datele oficiale arată că şomajul în regat a atins 12%, dar se crede că în rândul tinerilor rata este dublă.