x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Coadă” la felicitat Obama. Victoria, semnal bun pentru Rusia

"Coadă” la felicitat Obama. Victoria, semnal bun pentru Rusia

de Istvan Deak    |    07 Noi 2012   •   18:49

Dacă ar fi să ne aducem aminte de ceea ce declara candidatul republican  Mitt Romney în timpul campaniei electorale, că Rusia este inamicul geopolitic al SUA, victoria şi obţinerea unui nou mandat pentru Barack Obama reprezintă un semnal bun pentru autorităţile ruse.

Liderii lumii au încins telefoanele, faxurile şi topit Internetul într-o întrecere nedeclarată pentru a-i transmite cât mai rapid felicitări pentru victorie lui Obama. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a trimis lui Barak Obama o telegramă de felicitare, Kremlinul primind "foarte pozitiv ştirea privind victoria lui Barack Obama” şi exprimându-şi speranţa că începuturile pozitive în relaţiile bilaterale şi în conlucrarea dintre Rusia şi SUA pe arena internaţională, în interesul stabilităţii şi securităţii internaţionale, se vor dezvolta şi perfecţiona.

Partenerii
Partenerii majori ai SUA l-au felicitat călduros pe preşedintele Obama cu ocazia realegerii sale, mai ales China, care l-a îndemnat la o "cooperare constructivă", Germania şi Franţa, care l-au invitat să acţioneze împreună cu Europa împotriva crizei economice, relatează AFP. Preşedintele Franţei a salutat "alegerea clară" a americanilor pentru o "Americă deschisă şi solidară, pe deplin angajată pe scena internaţională şi conştientă de provocările planetei: pacea, economia şi mediul". Europenii văd în realegerea preşedintelui Barack Obama un semnal încurajator pentru viitorul SUA şi pentru lumea întreagă şi o ocazie pentru a continua strânsa colaborare stabilită în ultimii patru ani. Israelul, principalul aliat al SUA, în Orientul Mijlociu, a salutat victoria preşedintelui Obama, pentru un nou mandat. 2013 se anunţă un an decisiv pentru Iran şi Siria. Două priorităţi pentru preşedintele american reales, dar şi pentru responsabilii de la Ierusalim.  Şi liderul palestinian, Mahmoud Abbas, şi-a exprimat speranţa că Barack Obama va continua eforturile în favoarea procesului de pace din Orientul Mijlociu.

×
Subiecte în articol: alegeri SUA alegeri sua 2012 Barak Obama